MEGOSZTÁS

Néhány éven belül nem csak az autók újulhatnak meg, a Michelin bemutatta a jövő elektromos önvezető autóinak kerekeit. A gumi-kerék felállás hamarosan a múlté lesz, helyette egy környezetbarát, 3D-nyomtatható koncepciót kapunk. 

Teljesen levegőmentes koncepcióval állt elő a 128 éves Clermont-Ferrandban székelő gumigyártó. Egy olyan 3D-nyomtatóval elkészíthető koncepciót mutattak be, amely teljesen beleillik az önvezető autók koncepciójába, már csak ki kell találni, hogyan gyártsuk őket. 

Vissza a természethez

A koncepció alapvetően pókhálóra hasonlító szerkezettel rendelkezik, bio és biológiailag lebontható anyagokból áll. Természetes gumi, bambusz, papír, bádogdoboz, fa, elektronikai és műanyag hulladék: ezek a jövő futóművének elengedhetetlen, környezetbarát forrásai a vállalat szerint. 

Nem hulladék

Nos az anyagok hallatán úgy tűnhet, hogy a Michelin a trágyából akarja legyártani a jövő kerekeit, de ez nem teljesen igaz, mivel RFID szenzorokkal tarkítaná a végeredményt, hogy adatokat gyűjtsön, ezáltal előrejelzéseket készíthessen az autók állapotáról, teljesítményéről. Emellett alkalmazkodó is a koncepció: ha például a hegyekbe mennénk síelni, nem kell mást tennünk, mint egy Michelin nyomtatóállomásnál módosítani az abroncsainkat havas talajhoz, legalábbis, ha a koncepció tömeggyártásba kerül. 

“Ez a koncepció egy álom egy ideális megoldásról hosszú időre. Hisszük, hogy kiváltható a kerék-gumiabroncs kombináció egy egységes struktúrával, amely vigyáz a csomagokra, jó komfortot és zajszintet kínál, és hisszük, hogy ez lehet a jövő megoldása.”