MEGOSZTÁS

Közel két hónappal ezelőtt a gyűröttebb homlokú játékosok biztos elmorzsoltak egy könnycseppet.

Ekkor kerültek ugyanis a nyilvánosság elé az első képek az Atari tervezett nosztalgia-konzoljáról. A legújabb infók szerint a fejlesztés annyira jól halad, hogy jövő tavasszal kézbe is vehetjük a klasszikus játékokat futtató masinát.

Múltidézés modern eszközökkel

Egy ideje nem titok, hogy az Ataribox alapja egy PC. A konzol ennek köszönhetően az említett klasszikus címek mellett képes lesz futtatni más, független fejlesztők és kiadók által megjelentetett alkotásokat is. Újdonság viszont, hogy a rendszerchipet az AMD szállítja, amely a pletykák szerint a Raven Ridge kódnevű lapka lehet. Korábban volt arról szó, hogy az AMD teljesen egyedi megoldást készít a feladathoz, de ennél sokkal valószínűbb, hogy a már elérhető lapkák közül igazítanak egyet hozzá a megrendelő elvárásaihoz.

Az Atari a hírek szerint egy szabadon módosítható, Linux operációs rendszerre bízza a gépet, teljesen a felhasználókra hagyva, mit kezdenek a lehetőséggel. A készülék a nagylelkű gesztusnak köszönhetően rugalmasan együttműködhet az asztali gépekkel, kiegészítve azokat extra tartalommal. A fejlesztők szerint a legtöbb tévére köthető konzol megköti a felhasználók kezét, zárt rendszert és saját szolgáltatásokat kínál, ezzel szemben az Ataribox lehetővé teszi a már korábban megvásárolt tartalmak elérését is.

Mindez persze nagyon szépen hangzik, azonban a készülék körül még sok a fehér folt. Mivel csak néhány jellemző biztos, részletes specifikáció ismerete nélkül nehéz objektív véleményt nyilvánítani. Az év végén még egy Indiegogo kampányt azért lezavarnak a srácok, aztán remélhetőleg minden részletre fény derül és élesben is bizonyíthat a játékgép.