MEGOSZTÁS

Úgy tűnik a Nintendo elindított egy lavinát a klasszikus mini-konzolokkal, mert újabb régi kedves ismerős készül felkapaszkodni a nosztalgia vonatra.

A Retro Games a japán masina sikerén felbuzdulva elkészíti Commodore 64 nevű számítógép kicsinyített változatát. A C64 Mini elnevezésű gép mérete az eredeti változat felét teszi ki, s hatvannégy előtelepített játékkal lehet majd megvásárolni.

Azok a régi szép idők

A jó öreg C64 minden idők legnépszerűbb személyi számítógépe volt, amiből több mint 22 millió darabot értékesítettek. A Commodore név ma is egyet jelent a számítógépes játékok aranykorával. A burkolat alatt dolgozó MOS 6510 rendszerchip 1 MHz-en (!) dübörgött, memóriából pedig 64 KB-tal kellett gazdálkodni.

A nagy durranás azonban korántsem ez, hanem a VIC-II video- és a SID zenei chip volt. Míg az előző 320 × 200-as felbontásra és tizenhat szín megjelenítésére volt képes, addig az utóbbi az elsők között volt, amely az emberi beszédet is reprodukálni tudta.

Vissza a jelenbe

A megújított változat mellé alapból ugyan egyetlen kontroller jár, de természetesen második is csatlakoztatható hozzá. Az apróság HDMI kábellel monitorhoz vagy a tévékészülékhez köthető, de USB porton keresztül külső billentyűzet is társítható a nagyobb kényelem kedvéért. Az autentikus játékélményről külön szűrők gondoskodnak, így aztán semmi nem állhat a retro-játékélmény útjába.