MEGOSZTÁS

Az Arisztotelész egy mesterséges intelligencia által vezérelt, kamerával ellátott bébicsősz lett volna, azonban a használata adat- és érdekvédelmi aggályokat vetett fel, így a Mattel átmenetileg kukázta a projektet.

A terméket januárban mutatta be a játékokat gyártó és forgalmazó vállalat. A hangvezérelt, mesterséges intelligencia által irányított megoldást úgy tervezték, hogy szórakozást és segítséget nyújtson gyerekek számára a szülők távollétében.

Belevaló mamapótló

A platform egy Amazon Echo intelligens hangszórót és egy csatlakoztatott kamerát kötött volna össze. Míg előbbi mesével, énekkel nyugtatta volna a babákat, utóbbi bébi monitorként működhetett volna.

Túl sokat akart

A készülékkel kapcsolatban azonban számos ellenvetés merült fel. Az érdekvédelmi testületek úgy vélték, hogy az eszköz adatok gyűjtésével sértheti a magánélethez való jogot, gyermekpszichológusok pedig a virtuális asszisztens túl közvetlen jelenléte miatt aggódtak. A szakemberek álláspontja szerint a készülék ismeretlen hatással lehet a kicsik pszichológiai fejlődésre, ráadásul arra ösztönzi a szülőket, hogy az emberi interakciót technológiával helyettesítsék.

Bár a Mattel írásban kötelezte magát, hogy nem adja ki az összegyűjtött adatokat harmadik félnek, végül kénytelen volt beadni a derekát. A The Washington Post beszámolója szerint a vállalat elismerte, hogy ebben a formában a készülék nem forgalmazható.