MEGOSZTÁS

Két éve röppent fel a hír, miszerint a Nokia beszáll a virtuális valóság üzletbe. A vállalat el is készített egy termékcsaládot, amivel a VR filmesek munkáját igyekeztek megkönnyíteni.

A Nokia nemrég bejelentette, hogy véget ért a dal, befejezik hardverek gyártását és a szoftvereket sem fejlesztik tovább.

Nagy tudású gömböc

Az OZO névre keresztelt eszköz alapvetően egy nyolc, egymással összehangolt szenzort dolgoztató kamera. A rendszer sztereó 3D és térbeli filmek készítésére alkalmas. A felvett tartalom a saját fejlesztésű lejátszó program segítségével, bármilyen virtuális valósághoz tervezett szemüveggel megnézhető.

A kamera természetesen térbeli képek készítését is támogatja; az alkotáshoz bőséges szoftver (OZO Creator, OZO Live, OZO Audio) kínálat áll rendelkezésre.

A kreativitás szabadsága

Az eszközt félprofi és professzionális alkotók egyaránt használják, pl. a OneRepublic „KIDS” című nótájához készült klip is a rendszer segítségével készült, de az Elliot, a sárkány (Pete’s Dragon) című filmben is felbukkan a technológia.

A vállalat a VR-technológia vártnál lassabb terjedése és a rendszer fenntartásának költsége miatt döntött a leállítás mellett, ami a felhasználók mellett a projekten dolgozó háromszáz embert is érzékenyen érinti.