MEGOSZTÁS

“A szív- és érrendszeri betegségek világszerte vezető haláloknak számítanak, a WHO adatai szerint éves szinten közel 18 millió ember életéért felelősek a kardiovaszkuláris problémák.” -kezdi sajtóközleményét a MAP Health Watch nevű, magyarok által fejlesztett okosóra gyártója. 

Termékükkel a “leggyakoribb életveszélyes betegségeket” világszinten a legmagasabb pontossággal képesek előre jelezni, így az infarktus és a stroke még a probléma bekövetkezte előtt felismerhető, amely a későbbi rehabilitációt is nagyban megkönnyíti.

Folyamatosan figyel

Az eszköz folyamatosan méri a szívizom összehúzódáskor keletkező elektromos feszültséget (EKG), szívritmust, mozgást, a bőrfelület hőmérsékletét, a galvánellenállást, valamint a vérnyomást, ezáltal képes nagy pontossággal előre észlelni a betegségeket. Amennyiben veszélyt észlel, azonnal üzenetet küld viselőjének, valamint egy orvosi csapatnak is.

Sokan szeretnének tovább élni

Sokaknak tetszik az életmentő okosóra ötlete, ezért már most 31 ezer dollár értékben támogatták meg az órát az Indiegogo kampányban, amely nagyjából 8 millió forintos átutalást jelent a cég számlájára. Egyébként egy masina 195 dollárba kerül a közösségi finanszírozás során, ami nagyjából 50 ezer forintnak felel meg. A későbbiekben új funkciókat is terveznek felvenni a repertoárba: epilepsziás rohamok, valamint allergiás és asztmás tünetek, illetve alvási rendellenességek kiszűrésére is alkalmas lesz az eszköz.

A projektet a 2013-ban, befektetők által alapított konzorcium által létrehozott Medicatus LLC kezdte el, amely “a betegek létfontosságú élettani jeleit hosszú távú mérésen alapuló diagnosztikai technológiák fejlesztését tűzte zászlajára.” A fejlesztőcsapat törekszik a legkorszerűbb orvosi technológiák és felfedezések felhasználására is. A projektet az Európai Unió is támogatja.