MEGOSZTÁS

A hazai mobilszolgáltatók közül elsőként a Telekom lépi meg azt, amit hamarosan mindenkinek meg kell.

Ha lassan is, de azért egyre több olyan idegesítő, évek óta meglévő jelenségektől szabadulhatunk meg, mint a méregdrága roaming díjak, vagy a SIM lockos készülékek forgalomba hozatala. Ez utóbbi ez év őszén lesz aktuális, ami egyben azt is jelenti, hogy a törvényi rendelkezések értelmében az operátorok kötelesek ingyen függetleníteni a korábban náluk vásárolt mobilokat.

A Telekom volt a leggyorsabb

A magenta szolgáltató a törvényben megjelölt határidő előtt, október 20-tól biztosítja a díjmentes hálózat-függetlenítés. Erre egy olyan megoldást biztosít, ami a nap 24 órájában rendelkezésére áll az ügyfeleknek, és amivel a sorban állást is elkerülhetik. A lakossági szerződéses és a Domino kártyás ügyfelek a 1414-es telefonszámon, az automata menüben tudják jelezni igényüket a hálózat-függetlenítésre.

Mindehhez csak a készülékük IMEI számát és egy mobilszámot kell megadniuk, ahova a típustól függő feloldó kódot és a feloldás menetéről szóló tájékoztató linket SMS-ben küldi a Telekom. Amennyiben a szükséges adatok rendelkezésre állnak, ezt az SMS-t az igény leadásától számított egy munkanapon belül, de minden esetben a lehető leghamarabb megkapja az ügyfél.

Majdnem az összes mobil független lesz

A cég üzleti ügyfelei szintén október 20-tól kérhetik a készülékeik díjmentes hálózat-függetlenítését a fent leírt módon a 1400 és 1435-ös telefonszámon, az automata menün keresztül.

A cégnél a mobilkészülékek döntő többségét már most is SIM lock nélkül értékesítik, és ez így is marad a jövőben is. A korábban vásárolt készülékek esetében a termék cikkszámában szerepelő „SL” betűk jelzik, ha nem hálózat-független készülékről van szó, a fenti folyamatot tehát csak ezekben az esetekben kell elindítani. A cikkszámot az ügyfelek a vásárláskor kapott számlán tudják ellenőrizni.

Az iPhone 7 és korábbi verziók esetében technikai okok miatt a cikkszám még minden esetben tartalmazza az SL betűket, de ettől függetlenül már minden iPhone típust hálózat-függetlenül értékesít a Telekom.