MEGOSZTÁS

A Mate széria sohasem tartalmazott rossz készülékeket, azonban talán mostanra ért oda a sorozat, hogy tényleg igazi csúcskészülékekkel van dolgunk. Teljes mértékben felveszik a versenyt a konkurensekkel, még talán rájuk is licitálnak.

A Huawei igencsak kitett magáért, minden funkciót belepakolt a telefonokba, vagy még többet is. A termékcsalád legkisebb tagja a már korábban bemutatott, kínában Maimang 6 néven piacra kerülő modell. Ennek specifikációit korábbi cikkünkből ismerhetitek meg.

Közös tulajdonságok

A két nagyobbik modell, vagyis a Mate 10 és Mate 10 Pro sok közös tulajdonsággal rendelkezik, így ezeket együtt tárgyaljuk. Mindkét változat meghajtásáért a Huawei saját fejlesztésű, mesterséges intelligenciára építő megoldása, a Kirin 970 felel, amely 8 processzormagot és egy 12 magos Mali G72 grafikus egységet tartalmaz. Emellett beépítésre került egy, a gyártó által NPU-nak, vagyis neural processing unitnak nevezett modul, amely a mesterséges intelligenciával kapcsolatos számítások segítésére hivatott.

Huawei Mate 10 Pro

Memóriából a csúcskategóriában minimumnak számító 4 GB került be, a tároló pedig 64 GB-os, bár a Mate 10 Pro esetében létezik egy 6 GB RAM/128 GB tárhely kombinációval felszerelt változat is. Szokás szerint itt van nekünk a Porsche Design kiadás is, amely 256 GB táhellyel operál. A készülékek előlapján egy 8 megapixeles kamera tesz szolgálatot f/2.0 rekeszértékkel, a hátlapon pedig egy dupla kamerás Leica rendszer található.

Az egyik kamera 12, míg a másik 20 megapixeles felbontással büszkélkedhet, a rekeszérték f/1.6, és természetesen az optikai képstabilizátort sem hagyták ki. Az operációs rendszer az Android 8.0-ra építő EMUI 8.0, az energiaellátást pedig egy 4000 mAh-s telepre bízták mindkét esetben.

Huawei Mate 10

Huawei Mate 10

A Mate 10 nevéhez mérten egy visszafogottabb kijelzőmérettel dicsekedhet. Az előlapon egy 5,9 colos, HDR képes LCD megjelenítő foglal helyet 2560×1440 pixeles felbontással. A víz és porállóság mértéke is visszafogottabb, mindössze IP53-as tanúsítványt kapott. Ennél a modellnél kicsit vastagabb alul a káva, így a kijelző alá befért az ujjlenyomat-olvasó is.

Huawei Mate 10 Pro

A Pro verzió természetesen egy nagyobb, 6 inches megjelenítővel érkezik, azonban furcsa módon itt egy kisebb felbontású, 2160×1080 pixeles kijelzőt kapunk. Ebből következik a 18:9-es képarány, amely manapság igen divatos. A technológiát tekintve OLED panelről beszélhetünk, amely az alap modellhez hasonlóan HDR képes, színtérlefedettsége azonban jobban cseng, számokban kissé túllicitálja a kisebb modellt, bár a valóságban nem hinném, hogy túl nagy különbség észlelhető. Az ellenállóság itt egy kicsit combosabb lett, IP67-es szabványról beszélhetünk. Mint már korábban említettük, itt a Samsung Infinity Displayéhez hasonló kijelzőt kapunk, így az ujjlenyomat-érzékelő a hátlapra csúszott.

Ezért érdemes megvenni

Akit eddig nem győztünk meg, annak van még egy extra funkció, amellyel szinte biztosan vásárlásra lehet bírni mindenkit. A Huawei elérte azt, hogy dokkoló nélkül, egy monitorhoz csatlakoztatva a készüléket, egy PC-s felületen dolgozhassunk. Ehhez mindössze csak egy USB C-HDMI átalakítóra van szükségünk, és máris élvezhetjük a desktop felület minden előnyét. Azért az egy kicsit érdekes, hogy hogyan csatlakoztatjuk a perifériákat, ha már az egyetlen USB foglalt, de biztosan lesznek jó drága kábelek erre is. 

Végül az árak

A Huawei elég korrekten, de nem a többiek alá kínálva állapította meg a készülékek árát. A Mate 10 699 eurós végfelhasználói árat kap, míg a Mate 10 Pro értékét 799 euróra lőtték be. A Porsche Design árát is megtudtuk, bár az 1395 euró sokakat elriaszthat a vásárlástól, főleg, mivel leginkább a tárhely növeléséről van szó, illetve néhány dizájnelemről.