MEGOSZTÁS

Amióta világ a világ, a fejlődéssel kiszorulnak régebbi technológiák, helyet adva ezáltal az újabb, kényelmesebb, jobban használható társaiknak. Ez a helyzet a 3,5 milliméteres jack csatlakozóval is, amely egyre több csúcsmodellből marad ki, csak van egy kis bökkenő: nincs kiforrott, új technológia, amely átvenné a helyét, megkönnyítve a dolgunkat.

Mesterségesen, a piac megkerülésével vezetik ki a jacket a gyártók, így cikkemben arra keresem a választ, hogy miért nem jó senkinek, ha rendes alternatíva nélkül hagyják el a jack csatlakozókat, esetleg milyen lehetőségek, mennyire hatásosan válthatják fel.

A bluetoothos zene szimplán csak nem elég jó

Az utóbbi néhány évben szinte semmit nem fejlődtek a vezeték nélküli kodekek. Ugyan megjelentek újabb megoldások, de ezeket még véletlenül sem implementálták az operációs rendszerekbe. Az Android Oreoval elérhetővé válnak az új kodekek, de sajnos még az átállás előtt elvették a másik lehetőséget. Persze a Bluetooth hang sem mindenképpen rossz.

A drágább, felsőkategóriás headsetek olyan hangminőséget kínálnak, amely csak “észrevehetetlenül rosszabbak” a vezetékes megoldásokhoz képest. De gondoljuk át logikusan: van egy veszteséggel (MP3) vagy veszteség nélkül (FLAC) tömörített anyagunk, amelyet ahhoz, hogy egy gyengébb adatátviteli képességekkel rendelkező technológiával át tudjunk vinni, tömöríteni kell, ekkor pedig minőségbeli csökkenés következik be.

“Az utóbbi néhány évben szinte semmit nem fejlődtek a vezeték nélküli kodekek”

Sajnos nem is lesz jobb egy ideig. A Bluetooth még mindig ugyanúgy kezeli a hangfájlokat, mint 2004-ben tette, amikor az első szteró Bluetooth fejhallgatók megjelentek. Minden zene, amelyet le akarunk játszani, kódolásra kerül, így jut a hangkeltőbe. A fejhallgató dekódolja, és minden sávot külön zeneként játszik le. Nem tudnak több hangot egyidejűleg lejátszani.

Képtalálat a következőre: „sport bluetooth headset”

Ez nagyon bonyolultnak hangzik, mert az is. Ha 100 hangot akarsz lejátszani a telefonodon, a Bluetooth összeköttetéssel összekeverednek egy közvetítésbe, mielőtt a fejhallgatóba kerülnek. (Természetesen jobb és bal hangsávban.) És akkor még nem is beszéltünk arról, hogy az értesítési hangokat is ebbe keveri bele a rendszer. Nem tudjuk, mikor változik meg ez az eljárás, de amíg ez nem történik meg, a BT hangminőség javulására sem számíthatunk.

Az átalakítók sohasem voltak jók

Már léteznek olyan fejhallgatók és fülhallgatók, amelyek Type-C típusú USB csatlakozóval rendelkeznek, de még nem ez a jellemző. Emellett ott vannak átalakítók, amelyek a jackből csinálnak USB C-t, de ezeknek is két nagy hibája van: egyrészt ezek használatával megintcsak elveszik a hangbeli javulás, másrészt pedig, és ez a nagyobb probléma, az egyes gyártók megoldásai nem is kompatibilisek egymással. Nem használható egy HTC telefon átalakítója Samsung telefonokhoz, illetve sok hangchip sem támogatja az USB C-t.

“Elveszik a hangbeli javulás, illetve az egyes gyártók megoldásai nem is kompatibilisek egymással.”

Átalakító használatával a hibaforrások száma is egyel több, illetve inkább másféllel. Annak ellenére, hogy a kábel meghibásodhat, a csatlakozó is hamarabb “elhasználódik”, mivel nem csak töltésre, adatátvitelre, de mostmár zenehallgatásra is igénybe lesz véve. És ha már a töltésnél tartunk: ne felejtsük el azt, hogy a zenehallgatás egyből kizárja az eszköz töltését, mivel csak egy csatlakozó van. Erre is vannak persze átalakító megoldások, de ezek sem hatnak túl pozitívan a minőségre.

Emellett az átalakítókat külön kell vinni, figyelni rájuk. Ebben a rohanó világban ez igen vosszantó tud lenni. Nem sokakat érint, de azért a teljesség kedvéért megemlíteném azt is, hogy sok extra eszköz használja a jack portot csatlakozásra. Vannak megoldások, amelyek gombot, mások infra távirányítót csinálnak 3,5 milliméteres csatlakozókból.

Összességében kijelenthetjük, hogy ezek nem elháríthatatlan hibák, bár megnézném, hogy valaki hogyan küszöböli ki az elhasználódást, azonban mindegyik probléma megoldásához pénz kell. Márpedig ha valaki közel ezer dollárt költ egy csúcstelefonra, ne kelljen már plussz pénzt áldoznia a használhatóságért.

Konklúzió, jövőkép

Sok lehetőség a pótlásra, de még több a meghagyásra. Röviden így lehetne összefoglalni mindent, amit a témában gondolok. Vannak itt vezeték nélküli megoldások, vezetékes USB C megoldások, de még mindig nem olyan nagy számban, minden igényt lefedve, mint a 3,5 milliméteres csatlakozóval szerelt hangkeltők piacán. A Bluetooth fejhallgatók, fülhallgatók zöme sportolóknak készült, így nem egészen átlagos felhasználásra valók. Emellett ezeket tölteni is kell, amely sok ember számára terhes lehet, mivel az órától kezdve az autón át, mindennek folyamatosan áram kell lassan.

A vezetékes megoldások szintén nem merítenek ki minden felhasználási módot. Például oké, hogy a telefonunkról elhagyjuk a jacket, de még mindig használjuk a laptopokon, hangstúdiókban és egyéb helyeken. Így csak arra jó a változtatás, hogy a telefonunkhoz ne használhassuk ugyanazt az eszközt. Jelenleg jack nélkül nem lehet “kompromisszummentes” készüléket gyártani sem. Képzeljük el, hogy van egy csúcsszuper telefonunk kávamentes kijelzővel, legmodernebb hardverrel, dupla kamerával, gyorstöltéssel, és sorolhatnám tovább a manapság elengedhetetlen funkciókat, de nincs rajta jack.

“Melyiket választaná egy igazán tudatos vásárló: amelyiken van, vagy amelyiken nincs 3,5 milliméteres csati?”

Rá lehet sütni a készülékre, hogy nem igényel kompromisszumot egy olyan felhasználó szemével, aki mindenhez jack csatlakozós fülhallgatót használ, de a telefonjához egy másikat kell magával cipelnie? Melyiket választaná egy igazán tudatos vásárló a két egyforma specifikációval rendelkező készülék közül: amelyiken van, vagy amelyiken nincs 3,5 milliméteres csati?

Összességében nem a technológiai újítás a probléma. Szorgalmazni kell az USB C csatlakozóval érkező hangkeltők piacra dobását, fejlesztését, illetve a vezeték nélküli megoldások fejlődését, azonban amíg nem ér el egy komolyabb áttörést a technológia, addig a legcélszerűbb a régi, elavult, de a legtöbbeknek megfelelő megoldás megtartása, megőrzése.