MEGOSZTÁS

Mint láthattátok a november ígérkezik 2017 csúcspontjának videojátékos szempontból, elvégre a 11. hónap szinte csak Call of Duty-tól, Star Wars: Battlefront 2-től és egy szokás szerint kétes minőségű Need for Speedtől lesz hangos. Persze azokkal is jó lesz játszani, de az még a jövő zenéje, addig pedig tucatnyi remek cím vár ránk októberben.

Az aktuális hónap nagyon erős lesz falevelekben és izgalmas videojátékokban. A kisebb indie projektek, a keleti szörnyűségek, az újrakiadások és a VR alkotások tengeréből nehéz mazsolázgatni, de nem szabad majd figyelmen kívül hagyni a Dragon’s Dogma: Dark Arisent (2017.10.03.) a Sony vagy a Microsoft jelenlegi konzoljain, továbbá a Friday the 13th: The Game (2017.10.13. – PS4/X1) dobozos verziója, és a Raiden V: Director’s Cut (2017.10.10. – PC/PS4) kiadása is kifejezetten csábítóan hangzik.

A Nintendo kézikonzolján a Layton’s Mystery Journeyt (2017.10.06. – 3DS) beárnyékolja Mario & Luigi RPG-s Superstar Sagajának (2017.10.06. – 3DS) felújítása, és a kiotóiak új konzolja, a Switch is kapni fog egy rakás átiratot. Axiom Verge (2017.10.05.), NBA 2K18 (2017.10.17.), Spelunker Party! (2017.10.19.), Syberia (2017.10.20.), Monster Jam (2017.10.31.), csak néhány a Switchre látogató címek közül. A Microsoft sem marad ki az újrakiadásos versenyből, szállítja a 2011-es Kinectes Disneyland Adventures (2017.10.31. – X1/PC), meg a 2012-es Rush: A Disney Pixar Adventure (2017.10.31. – X1/PC) 4K-s újrakiadását és a Zoo Tycoon is kap egy újracsomagolt Ultimate Animal Collection (2017.10.31. – X1/PC) kiadást, szintén felhúzva 4K-ra.

Személyi számítógépeken a király városépítős Cities Skyline (2017.10.19.) fog újabb zöldellő kiegészítővel bővülni, míg a konzolosokhoz érkezik a RAID: World War II (2017.10.13. – PS4/X1) lövölde. Októberben a vadászok és horgászok is kapni fognak a megfelelő témákban egy-egy videojátékot, és a kosárlabda mellett a tojás alakú labdával hempergőző fanatikusok sem fognak unatkozni, ugyanis érkezik a Rugby 18 (2017.10.24.).

Ez már a sokadik hónap, hogy több tucatnyi kisebb, de sokszor annál érdekesebb alkotásról számolhatunk be a felvezetőben, az október pedig a AAA-s címek terén is kifejezetten erős lesz. Lássuk is azt a vaskos listát.

Október igazi nagyágyúi

Forza Motorsport 7 – 2017.10.03. – PC / Xbox One: Indítsuk is összeállításunkat a Microsoft 2017-es nagyágyújával a Forza Motorsport 7-el. A Turn 10 Studios nem viccel, hiszen 700-nál is több gyönyörű autót biztosít a csapatáshoz, amit a dinamikus időjárás fog még izgalmasabbá és látványosabbá tenni. A sofőrünk alapos testreszabhatóságán túl, a realisztikus vezetési modell és a megdöbbentő látvány gondoskodnak majd a minőségről, a hamarosan érkező Xbox One X-en akár 4K felbontásban HDR támogatással.

Battle Chasers: Nightwar – 2017.10.03. – PC / PS4 / Xbox One / Switch: Volt Darksideres fejlesztők munkálkodnak Airship Syndicate néven a THQ Nordic kiadásában készülő, eredetileg képregényes alapokon nyugvó Battle Chasers: Nightwaron. Az apját kereső leányzó segítségére brutális alakok sietnek, így a fejvadász, varázsló, harcos csapatban még egy hatalmas felfegyverzett Gólemnek is jut hely. A körökre osztott harcokkal operáló RPG vérre menő csatákat ígér és hatalmas véletlen generált kincsekkel, csapdákkal teli dungeonöket.

Road Redemption – 2017.10.04. – PC / PS4 / Xbox One / Wii U: A hónap elején a Road Redemption megpróbálja megidézni a Road Rash örökségét és a versenyek közbeni illegális fegyverhasználatot. A rugdoskodás és a zúzófegyverek lóbálásán felül, lőfegyvereket is előránthatunk, vagy bombákkal próbálhatunk borsot törni az ellenfelünk orra alá, ezen négy fős kooperatív módos repesztésben, ahol minden fejleszthetünk majd kezdve a motorral, karakterünkkel egészen a fegyvereinkig.

Divided We Fall – 2017.10.04. – PC: Divided We Fall címmel egy háborús stratégia érkezik a hónap első napjaiban. A Kava Game Studios két évvel ezelőtt még Kickstarteren indította útjára a projektet, ami taktikai harcokat igyekszik multiplayer formában megvalósítani. A második világháborús real-time stratégia 1v1-es küzdelmek mellett egy érdekes 15 fős kooperatív lehetőséggel is kecsegtet, ahol akár a parancsnoki posztot is megszerezhetjük, ha ügyesen használjuk ki a terep nyújtotta lehetőségeket.

A Hat in Time – 2017.10.05. – PC / PS4 / Xbox One: Röviden, de megemlítem a nyomozós platformert, azaz a dán Gears for Breakfast időutazós játékát az A Hat in Time-ot. A 300.000 dolláros Kickstarter gyűjtős jól mutatja, hogy van igény az ötletes platformerekre. Az időutazó kalappal zsonglőrködő kislánnyal 5 különböző és hatalmas világot kell majd bejárnunk, ráadásul útközben még gyilkossági ügyben is nyomoznunk kell.

Middle-earth: Shadow of War – 2017.10.10. – PC / PS4 / Xbox One: A Middle-Earth: Shadow of Mordor után, idén megérkezik a nagysikerű alkotás következő epizódja Shadow of War címmel. A nyitott világú akciójáték megtartotta a jól bevált és egyedi ellenfeleket biztosító Nemesis rendszerét, de a játékmenetet alaposabban nagyító alá vették. A harcrendszert egy újabb megközelítésbe helyezték, sokkal egyedibb lett, az akció-RPG-k stílusához igazították. Részemről a hónap egyik legjobban várt címe.

The Evil Within 2 – 2017.10.13. – PC / PS4 / Xbox One: Meg is érkeztünk a hónap második legjobban várt címéhez, ugyanis a The Evil Within annakidején komoly meglepetés volt. Amellett, hogy akadtak hibái egy egészen kellemes és újszerű megoldásokkal, valamint gusztustalan jelenetekkel megpakolt túlélő-akció-horror volt. Sebastian nyomozó nyakába ismét válogatott undormányok tucatjait ömleszti Shinji Mikami és csapata. Főhősünkkel lányunk megmentésére sietünk és a kísérteties és dermesztő városka felderítése közben szétfossuk majd magunkat.

ELEX – 2017.10.17. – PC / PS4 / Xbox One: A Gothic és a Risen sorozatokról híressé vált Piranha Bytes egy különleges posztapokaliptikus nyitott világú, harmadik személyű akció-RPG-t heggeszt ELEX néven, ami történetét tekintve egy fantasy science-fiction keveréknek ígérkezik, melyben lőfegyverekkel, kardokkal és mágiával harcolhatunk a különleges és misztikus képességekkel megáldott erőforrásért, az ELEX-ért folytatott háborúban. Az autentikus atmoszféra mellett még súlyos morális döntésekre is felkészülhetünk, melyeknek súlya erőteljesen vállunkra fog nehezedni.

South Park: The Fractured but Whole – 2017.10.17. – PC / PS4 / Xbox One: A South Park agyament alkotói, Trey Parker és Matt Stone ezúttal is felügyeletük alatt tartották a második körökre osztott harcokkal operáló RPG videojátékot, melyben Cartman ezúttal szuperhősös témában osztja meg a városka fiatalabb nemzedékét. Tizenkét szuperhős kaszttal vonulhatunk majd csatába a teljesen egyedileg megalkotott hősünkkel, közben pedig akit csak lehet kifiguráznak és szétaláznak, ahogy azt kell. A hónap közepi megjelenésig tessék nevezni a fingóversenyre.

Rogue Trooper Redux – 2017.10.17. – PC / PS4 / Xbox One / Switch: A több mint tíz éves Rogue Troopert úgy döntött a Rebellion, hogy felújítva újra csatába küldi. A saját kezű remasterizálástól tartózkodtak, de a TickTock Games munkáját folyamatosan felügyelték. A képregényen alapuló különleges, génmanipulált katonák harca 2006-ban, ha látványosnak nem is bizonyult, de mégis egy ütős hangulat bomba volt. Talán emiatt érezték szükségesnek az újrakiadást, én akkor is szerettem és biztos, hogy ismét meg fogom kóstolni.

WWE 2K18 – 2017.10.17. – PC / PS4 / Xbox One / Switch: Most jöttem rá, hogy a WWE széria a 2K-nél az NBA játék inverze. Utóbbi évről-évre egyre realisztikusabb, színvonalasabb és minőségibb, a pankrációs adaptáció pedig ronda, élvezhetetlen és nevetségesen béna. Na, de az idei felvonásra ígérnek új grafikus motort, így realisztikusabb bevilágítással, szebb textúrákkal és részletesebb karaktermodellekkel kábítanak. Már alig várom, hogy kipróbáljam, mit is hazudtak össze.

Gran Turismo Sport – 2017.10.18. – PlayStation 4: A Sony a Gran Turismo Sportal megpróbálja meghódítani az eSport világát is, ráadásul napjaink technológiai trendjeire is odafigyelnek a fejlesztők, így a VR támogatást sem kell majd nélkülöznünk. A közel 180 verdát és 20 helyszínt felvonultató versenyjátékból ezúttal totálisan kimarad a mikrotranzakciós megoldás, de ami szomorúbb, hogy a dinamikus időjárás és napszakváltakozás is. Persze lesznek éjszakai futamok és eső is, de versenyek előtt kell majd kiválasztanunk az opciókat. Ezt elfogadjuk, ha tökéletes lesz a végeredmény.

Fire Emblem Warriors – 2017.10.20. – Switch / 3DS: A Nintendo egy jobb mixerként is megállná a helyét, hiszen világait, karaktereit vagy éppenséggel játékstílusait előszeretettel mossa össze. Ezúttal a Fire Emblem és a Dynasty Warriors találkozásának lehetnek szemtanúi a Switch és 3DS játékosok a Fire Emblem Warriors esetében, melyben egy testvérpár igyekszik megvédeni otthonát a fenyegető sárkánnyal szemben, a segítségére pedig már ismerős karakterek sietnek. Egy igazi aprítós Fire Emblemhez lehet szerencséjük azoknak, akiket ez érdekel.

Road Rage – 2017.10.23. – PC / PS4 / Xbox One: Ha októberben nem lenne elég a Road Redemption motoros agymenés, akkor ráduplázhatunk a Maximum Games elmebeteg, nyílt világú, sztori módot is kapó motoros őrületével, melyben szintén a klasszikus Road Rash csépelése lesz jelen. Baseball ütővel, csavarkulccsal, fejszével csapkodhatjuk riválisainkat, de megdolgozhatjuk őket feszítővassal, hegesztő pisztollyal is.

Destiny 2 – 2017.10.24. – PC: A Bungie a Destiny 2-vel egy sokkal letisztultabb MMO-FPS-t hozott össze, ami konzolokon már hódít a múlt hónap óta, a PC-seknek azonban megint várniuk kellett. Reméljük ennem meg lesz az eredménye és a konzolos verzióban tapasztalható szerverproblémákat totálisan kigyomlálják. Több területen is várható finomítás, ami a játékélményt hivatott még zökkenőmentesebbé tenni. Ezt bizony nem szúrhatják el.

Hidden Agenda – 2017.10.25. – PlayStation 4: A Supermassive Games egy király interaktív horrort hozott el annakidején az Until Dawn képében, és már itt is van a legújabb alkotásuk. A téma és a megvalósítás hasonló mederben hömpölyög a Hidden Agenda esetében, de ezúttal megfűszerezték egy kis közösségi élménnyel. A PlayLink technológia révén a szobában lévő barátaink vagy családtagjaink is részt vehetnek mobileszközeikkel a sorozatgyilkos utáni nyomozásban és a legfontosabb döntések meghozásában.

Just Dance 2018 – 2017.10.26. – PS3 / PS4 / Xbox 360 / Xbox One / Wii / Wii U / Switch: A Ubisoft idén is biztosít egy kis talp alá valót a Just Dance szériájuk legújabb epizódjával. A Just Dance 2018-ban 40 számot kapunk, amire rázhatjuk a valagunkat, és az olyan klasszikusok mellett, mint a Queen vagy a Boney M., napjaink nagy slágereire is számíthatunk Jamiroquai, Bruno Mars, Lady Gaga, Beyoncé és Shakira előadásában, de még Ed Sheeran Shape of You-ja is elérhető lesz. Ezúttal a beépített Kids mode révén még a gyerekek szórakozása is biztosított lesz.

Assassin’s Creed: Origins – 2017.10.27. – PC / PS4 / Xbox One: A Ubisoft látva az eladásokon, hogy az évenként termelt Assassin’s Creed játékokkal csak kivéreztetik a szériát, inkább visszább vettek és egy év kihagyással most érkezik a Bayek féle egyiptomi mészárlás. Alaposan neki estek az eredeti koncepciónak, még a harcrendszert is igyekeztek megújítani és egy hasznos kis állatkát is biztosítanak a felderítésekhez egy sas képében. Piramisok megmászása, kegyetlen gladiátor harcok és óriási misztikus lényekkel való csaták várnak majd ránk. Kifejezetten kíváncsi vagyok a végeredményre, vajon elég bátrak voltak a franciák?

Wolfenstein II: The New Colossus – 2017.10.27. – PC / PS4 / Xbox One / Switch: A Bethesda berkeiben ráéreztek, hogyan lehet régi klasszikusokat gatyába rázni és újra köztudatba hozni. A fantasztikus DOOM-ot megelőzte egy hasonlóan zseniális Wolfenstein, aminek a folytatása már tárazza a náci vérre éhező fegyvereket. A németek Amerikát is megszállták, így BJ Blazkowicz-nak a ’60-as évek ismerős területein kell az SS sereg vérét ontania és kirobbantania a forradalmat. Új fegyverek, új képességek és új stílusú kivégzések. Ez kell nekünk, bitang nagy királyság lesz.

Super Mario Odyssey – 2017.10.27. – Switch: Október utolsó napjaiban, pontosabban 27-én elszabadul a pokol. Az egyiptomi gyilkolózás és a náci vadászat mellett a Nintendo is pusztítani fog Marióval. A Super Mario Odyssey megjelenésével újabb néhány millió Switch konzol talál majd gazdára az ünnepi szezonban, köszönhetően Mario sandbox világkörüli kirándulásának, elvégre szerelmünkkel, Peach hercegnővel már megint Bowser akar fajtalankodni. A vízvezetékek mágusa a szent cél érdekében még sapkáját is be fogja vetni.

Bubsy: The Woolies Strike Back – 2017.10.31. – PC / PS4: A platform játékok kedvelői számára az őszi hónap tele lesz finomságokkal, hiszen még Bubsy a hiúz is visszatér október utolsó napján. A ’90-es években Mario és Sonic mellett nem sok babér termett a cuki cicusnak, így most újult erővel, gyönyörűen színes világokban 2.5D-s stílusban küzdünk meg az idegenekkel és megpróbáljuk bezsákolni a lehető legtöbb gombolyagot.

Spintires: MudRunner – 2017.10.31. – PC / PS4 / Xbox One: Végezetül pedig meg kell említenünk egy igazi sárdagasztót is, elvégre a Spintires nem szól másról, mint a terepen való csapatásról böszme nagy dögökkel. A realisztikus sár szimulációt tovább fejlesztették, ahogy a grafikát is, és ezúttal már MudRunner alcímmel, egy új helyszínnel és 13 új járművel kibővítve, PC mellett konzolokra is megjelenik a Saber Interactive már milliós eladásokkal büszkélkedő alkotása.

További megjelenések:
Culdcept Revolt – 2017.10.03. – Nintendo 3DS
Touhou Kobuto V: Burst Battle – 2017.10.10. – PC / PS4 / PS Vita / Switch
Arktika.1 – 2017.10.10. – PC VR
Chaos;Child – 2017.10.13. – PS4 / PS Vita
Cyberdimension Neptunia: 4 Goddesses Online – 2017.10.13. – PC / PS4
Real Farm – 2017.10.20. – PC / PS4 / Xbox One
Poi: Explorer’s Edition – 2017.10.23. – PC / PS4 / Xbox One / Switch
Deer Hunter: Reloaded – 10.24. – PC / PS4 / Xbox One
Rapala Fishing Pro Series – 2017.10.24. – PC / PS4 / Xbox One
We Sing Pop – 2017.10.24 – PlayStation 4
SingStar Celebration – 2017.10.24. – PlayStation 4
de Blob – 2017.10.24. – PS4 / Xbox One
Yomawari: Midnight Shadows – 2017.10.27. – PC / PS4 / PS Vita
Nights of Azure 2 – 2017.10.27. – PC / PS4 / Switch
Monopoly for Nintendo Switch – 2017.10.31. – Nintendo Switch