MEGOSZTÁS

A DoubleLocker névre keresztelt kártevőt az ESET szakértői fedezték fel. A vírus két módon képes megfertőzni az áldozatok Android rendszerű mobilkészülékeit, hogy aztán pénzt követeljen.

A kártevő a nemrég felfedezett BankBot nevű trójai alapjaira építkezik, azonban nem gyűjti az áldozatok adatait és nem is tüntet el fiókokat. Cserébe azonban képes megváltoztatni a PIN kódot, ráadásként titkosítja a készüléken tárolt adatokat.

Aki óvatlan, pórul járhat

A kártevő fertőzött weboldalakról érkezik és hamis Adobe Flash Player programként kerül a készülékekre. A megfelelő engedélyek birtokában aztán az alapértelmezett home gombhoz tartozó alkalmazásnak állítja be magát, természetesen a felhasználó tudta nélkül. Amikor a gyanútlan áldozat a home gombra nyom, a vírus aktivizálódik, majd újra lezárja az eszközt. A zsarolók üzenetben figyelmeztetik a felhasználókat, hogy az alkalmazás törlése vagy blokkolása az adatok elvesztésével jár.

A kártevő (és általában a támadások, vírusok) ellen minőségi mobilvédelmi megoldással és körültekintő használattal lehet védekezni.