MEGOSZTÁS

Régebbi motorosoknak ismerősen csenghet a svéd Ericsson neve, mivel a gombos telefonok fénykorában a Sonyval közös készülékeket dobtak piacra. Ezek sikeresek is voltak, azonban egy ponton a Sony kivásárolta az Ericsson részét az üzletből, így a svédek visszatértek eredeti pályájukra, a kommunikációs, hálózati eszközök fejlesztéséhez. 

Az Ericsson innovációs napján bemutatták a legújabb, 5G szabványnak megfelelő mobil rádiós fejlesztéseiket. A bemutató 15 GHz-es frekvencia sávban zajlott, 800 MHz-es spektrumot használt. A technológia a jelenlegieknél 20-szor gyorsabb sebességet tesz lehetővé, emellett NR szabvány nyalábolására képes, így nagyon nagy sebességgel végez pont-pont adatátvitelt, amely a jövő önvezető autóinál például nagyon fontos lesz.

Még nem!

2020 előtt nem várható az 5G hálózatok igazi piacralépése, de az illetékesek már dolgoznak a technológia irányvonalainak kijelölésén. Az Ericsson és a Magyar Telekom folyamatosan munkálkodik a minél gördülékenyebb átmenettel való bevezetésen, ebben kormányzati testületek, egyetemek és hálózati berendezések forgalmazói is segítségükre vannak.

Éry Gábor, az Ericsson Magyarország vezérigazgatója így nyilatkozott a bemutatóval kapcsolatban: „E bemutató igazi mérföldkő a Magyar Telekommal való partneri kapcsolatunkban. Ez az első alkalom, hogy Magyarországon 5G rádiókapcsolat létesült és ennek megvalósulása segít, hogy a Magyar Telekom felkészüljön az 5G lehetőségeinek teljes kiaknázására.”

Nagy bevételekre számítanak

Az Ericsson nagy pénzeket vár a projekttől, 2026-ig mintegy 582 milliárd dollár piaci lehetőségre számítanak. A Magyar Telekom is nagy reményeket fűz az 5G-hez, Kim Kyllesbech Larsen, a Magyar Telekom műszaki vezérigazgató-helyettese a vezetékes és mobilkommunikáció összeolvadását vizionálta.

Mint mondta, „Az 5G teljesen új hálózati koncepciót jelent, amely egyesíti a vezetékes és a mobil  kommunikációt. A lehetőségek nem csak a sebességben rejlenek, hanem a beépített hálózati intelligenciában és a más technológiákkal történő együttműködésre való képességben. Az 5G új lehetőségeket nyit meg a szolgáltató, így a Magyar Telekom számára is, hogy a Dolgok Internetével (IoT) és a robot technológiával kapcsolatos szolgáltatásokat kínáljanak a különböző üzletágak, így az autóipar, az egészségügy, a közszolgáltatás vagy a mezőgazdaság, stb. számára.”

Magyarország Európa élvonalában!?

Ebben az újdonságban Magyarországnak, mint a mobilkommunikációs technológia lefedettségében világszinten is élenjáró országnak, nagy szerepet szán a Telekom Larsen elmondása szerint. “Mindez az 5G koalíció feladatával összhangban történik, hogy Magyarország az 5G tesztelések és fejlesztések egyik európai központjává váljon. Az Ericssonnal közös bemutatónk jó példája az együttműködésnek, amely szükséges ahhoz, hogy elérjük az 5G-vel kapcsolatos céljainkat.”