MEGOSZTÁS

A mobiltárca vonat alaposan felgyorsult, amit jól mutat, hogy egy újabb nagybank, a K&H is lehetővé tette a mobillal történő érintéses fizetést.

A hazai bankok óvatossága eltűnt, a fejlesztések sorra finisbe érnek, aminek köszönhetően egyre több ügyfél előtt nyílik meg a mobilos fizetés létező legkönnyebb módja. A Gránit Bank által megkezdett útra már korábban rálépett az MKB, a Simple alkalmazással a legnagyobb szereplő, az OTP is kínál érintéses mobilfizetést, illetve a Budapest Bank is ott van a buliban, bár ez  utóbbi nem újgenerációs mobilos fizetés.

Új szereplő, ismerős megoldás

November 2. óta a K&H is a klub tagjává vált azzal, hogy frissítette banki alkalmazását, amibe immáron mobiltárca funkció is bekerült. A bank a bemutató során trendekkel támasztotta alá a döntést, ami nem is volt túlságosan nehéz, hiszen a netbank mellett a pénzintézet mobilos alkalmazása is egyre népszerűbb az ügyfelek között.

Ésszerű döntésnek tűnik, hogy az új fizetési lehetőség a már meglévő applikációba került, így aki ki szeretné próbálni, annak elsőként frissítenie kell azt. A mobiltárca „játékszabályainak” megfelelően az alkalmazásban lehetőség van a meglévő Mastercard, vagy Maestro kártyák digitalizálására (magán, üzleti egyaránt, Visa pedig csak később érkezik), ami után a mobil szinte teljesen úgy használható a termináloknál, mintha az érintéses kártya lenne.

Mondjuk egyszerre: tárca-PIN

A piacon meglévő eddigi módszerekkel ellentétben a K&H nem teszi lehetővé a fizetés előtti biometrikus, azaz ujjlenyomat alapú azonosítást. Ez a gyakorlatban annyit tesz, hogy fizetéskor 5000 forintos összeghatár felett maga az app kéri a korábban megadott, úgynevezett tárca PIN-t, ami ezzel együtt azt is jelenti, hogy fizetés során kétszer kell érinteni a mobilt a terminálhoz. Elsőként a folyamat megkezdése miatt, ezt követi a PIN megadása, majd a fizetés befejezéséhez. A fizetés lebonyolításához ez esetben sincs szükség a K&H mobilbank alkalmazásának elindítására, de aki mégis így szeretné, az megteheti és az appból is indíthatja a tranzakciót (ez esetben elegendő egyszer érinteni a telefont a terminálhoz).

A bank képviselői élőben tesztelték a fizetés menetét

Az egyéb feltételek a K&H esetében is azok, mint máshol: NFC-képes, legalább Android 4.4-es rendszert futtató okostelefon, aktív netkapcsolat, illetve az előzetesen digitalizált Mastercard, vagy Maestro bankkártya. A bank ezzel egy csapásra a 110 ezer telepített alkalmazásból kiindulva 85 ezer ügyfélnél tette lehetővé a fizetés ezen formáját, mivel ennyien használnak megfelelő androidos készüléket. A banknak egyébiránt 750 ezer aktív kártyája van forgalomban, aminek 60%-a a Mastercardhoz köthető, vagyis kb. 400 ezer kártya az, ami bedigitalizálható a mobiltárca alkalmazásba.