MEGOSZTÁS

Bár a HTC telefonos üzletága minden igyekezet ellenére rengeteg veszteséget termel, a virtuális valóság esetében egész más a helyzet.

A vállalat rég nem csinál titkot abból, hogy egy önállóan működő eszközön dolgozik, amit a Vive Developers Conference eseményen be is mutatott.

Biztató felépítés és jellemzők

A Vive Focus elnevezésű VR-eszközt a Snapdragon 835 mobilplatform működteti, amely az Adreno 540 IGP révén meggyőző grafikus jellemzőkkel kecsegtet. Az eszközben egy AMOLED kijelző dolgozik, amely 2560 × 1440 képpontos felbontásra képes. A headsetben egy a szemek mozgását követő érzékelő is dolgozik; a készülék hattengelyes követési technológiát (6DoF) használ, így minden mozdulatot képes hibátlanul érzékelni.

A rendszer könnyű és ergonomikus felépítésű, így hosszabb távon sem kényelmetlen viselet, illetve a gyártó olyan apróságokra is figyelt, mint a szabadon forgó jack csatlakozó. Utóbbinak köszönhetően a fülesek kábele nem csavarodik össze-vissza használat közben. A fej mozgásának pontos lekövetése mellett a kezet sem hanyagolták el, utóbbi mozdulatait a mellékelt kontroller viszi át a képernyőre.

Formához a tartalom

Persze minden hasonló eszköz csak annyit ér, amennyi tartalom érhető el hozzá. A Vive Wave elnevezésű nyitott keretrendszer segítségével a gyártó szerint kifejezetten egyszerű lesz az alkalmazásokat elkészíteni és optimalizálni. A rendszer mellé eddig egy tucat, potenciális partner állt be, s már el is készültek az első, kipróbálható tartalmak.

Üröm az örömben, hogy a Vive Focus elsősorban a hatalmas kínai piacot veszi célba, de lehet reménykedni, hogy az öreg kontinensen is forgalomba kerül majd. A készülék ára egyelőre nem ismert, de a gyártó szerint kisebb árcédula kerül majd rá, mint ami a jelenlegi modellen található. Utóbbi azt jelenti, hogy hatszáz dollár alatt rajtol majd a VR szemüveg.