MEGOSZTÁS

A kínai OnePlus továbbra is tartja az esztelen tempót és máris itt a legutóbbi modell feljavított verziója.

Míg a konkurens gyártók maradtak az éves modellfrissítésnél, addig a OnePlus most már második éve duplázza a készülékeit. A sort a 3, illetve 3T kiadásokkal kezdték tavaly, a négyes a kínai hagyományok miatt (mert szerencsétlen számnak tartják) kimaradt, idén nyáron érkezett az 5-ös, ami pár hónappal később meg is kapta a T verzióját.

A keretek száműzetése

Azt már előzetesen sejteni lehetett, hogy a kínaiak elsősorban a kijelzőre fognak figyelni, illetve arra, hogy korszerűbb kinézetet kapjon a telefon. Ez be is jött, amit a OnePlus 5T látványos, „keret nélküli”, 6 colos, 18:9 képarányú, 2160 × 1080 képpont felbontású, Optic AMOLED kijelzője igazol. A felület növekedésével a befoglaló méretek szinte alig változtak, az azonban igen, hogy a korábbi érintőgombos kezelőszervek a kijelzőre költöztek, az ujjlenyomat-olvasó szenzor pedig a hátlapra.

És ha már itt járunk: a dupla kamerás rendszerből kiszórták a zoom objektívet, ami helyett egy 20 megapixeles, f/1.7 apertúrájú lencse dolgozik. A másik, hasonló képességű, de 16 megapixeles objektívvel kiegészülve a cél a rossz fényviszonyok között is jó minőségű felvételek készítése, amihez az úgynevezett Intelligent Pixel technológia járul hozzá. A témához kötődik, hogy az előlapi objektív arcfelismeréses funkciót is tud, ami az első tesztek, beszámolók alapján meglepően hatékonyan és a másodperc törtrésze alatt reagál.

Vas szempontból nagy meglepik nincsenek: Snapdragon 835, amihez a 6GB/64GB RAM, vagy a 8GB/128GB RAM és tárhely kombó társulhat. Az akkumulátor maradt ugyanaz a 3300 mAh-s darab, mint ez előző modellben, ami mellé persze ugyanúgy jár a rendkívül hasznos gyorstöltő funkció.

Árban még mindig versenyképes

Az örök kérdésre, azaz miről érdemes váltani az új modellre felvetésre talán úgy a legegyszerűbb válaszolni, hogy mely funkciókat nélkülözi továbbra is a OnePlus. A jack csatlakozó miatt gyorsan be is írunk egy piros pontot, viszont sajnálatos, hogy továbbra sem vízálló a telefon, nincs optikai stabilizáció, csak egy színben (fekete) lehet majd hozzájutni, a sztereó speaker sem akar bekerülni a repertoárba, és a hátlapra száműzött ujjlenyomat-leolvasó miatt is el lehet dörzsölni pár könnycseppet.

Az árkérdés egyszerűen lerendezhető: kiviteltől függően továbbra is 500, illetve 560 eurót, azaz nagyjából 156/174 ezer forintot kell kiadni majd érte. Az amerikai piacon van egy kis háborgás, mert ott 20 dollárral többe fog kerülni a OnePlus 5T, ami egyébként november 21-től akár hazánkból is megrendelhető.