MEGOSZTÁS

A járművek a jól ismert, kicsit bumfordi külsővel rendelkeznek, azonban ezek a brit hatóságok által hitelesített és jóváhagyott elektromos kocsik.

A TX eCity London Taxi elnevezésű járműveket a London Electric Vehicle Company gyártja, és egyelőre csak néhány darab fut belőlük. A gyártó és a város vezetése reméli, hogy az utasok kedvelni fogják a környezetkímélő taxikat és jövőre még többet állíthatnak munkába.

Kívül hagyományos, belül új

A londoni taxik sokak szerint nagyon zajosak, köszönhető mindez többek között a régi dízelmotoroknak. Az új elektromos taxik azonban csendesek és nagyon tágasak; hat üléssel rendelkeznek és mozgássérültek (pl. kerekesszékkel) is könnyedén igénybe vehetik őket.

Minden járművet átlátszó napfénytetővel láttak el, amivel az egyébként is tágas belső teret optikailag tovább növelték. Az utas szabályozhatja magának a klímát; az ajtókban USB-csatlakozó és elektromos aljzat található, még ingyen WiFi is van. A járművet számos biztonsági érzékelővel (parkolás segítő, hátsó kamera és önálló vészfékrendszer) és beépített navigációs rendszerrel (útinformációk, sebességhatárok, megtett távolság kijelzése) is felszerelték.

A kocsikban található akkumulátor 25 perc alatt nyolcvan százalék töltöttséget képes elérni. A jármű 120 kilométert tud egyszerre megtenni, de a motortérben egy 1,5 literes benzinmotor is helyet kapott, amely három beállítással (Smart, Pure EV, Save) segítheti a haladást. A járművekből Hollandia is berendelt 225 darabot és a kocsik jövőre a tengerentúlon is szerencsét próbálnak.