MEGOSZTÁS

Az Electrical Safety First vizsgálata szerint a hamis iPhone töltő a készülékek mellett a felhasználókra is veszélyes lehet. Ötven bevizsgált eszközből csupán egyetlen modell ment át a biztonsági teszten.

Kétségtelen, hogy az Apple által gyártott kiegészítők méregdrága darabok, ezért aztán sok felhasználó olcsó, több szempontból is veszélyes eszközök vásárlásával igyekszik csökkenteni a kiadásokat.

Olcsó és veszélyes

A brit kutatók javarészt Kínából származó, de a szigetországban bárhol beszerezhető töltőket vizsgáltak, amelyek egy része egészen biztos, hogy idehaza is felbukkan.

A vizsgálat eredménye egészen lesújtó, ugyanis az ötven vizsgált eszközből, csak egy kapott zöld utat; a többi gyakorlatilag bármikor okozhat balesetet, vagy végezhet a használóval. A szóban forgó töltők szigetelése és érintésvédelme elégtelen, már a hálózatra csatlakoztatás is lehet orosz rulett. Az áramütés veszélye mellett az eszközök ráadásul fokozottan tűzveszélyesek, ami a silány alkatrészeknek és a nemtörődöm szerelésnek köszönhető.

A szakértők felhívják a figyelmet, hogy saját érdekében mindenki eredeti kiegészítőket használjon, mert a spórolás könnyen sokba kerülhet.