MEGOSZTÁS

A kulturált italozás a társaságról szól, ahol óhatatlan szóba kerülhet az éppen fogyasztott bor minősége. Ilyenkor vagy általánosságok hangzanak el, vagy kínos csend telepedik a társaságra, ám mostantól a technikára is bízhatjuk magunkat.

A zsebünkben az orrunk

A MyOeno egy dedikált alkalmazást használó borszkenner, amelyet elég beletunkolni a vizsgálni szándékozott folyadékba és a társított okoseszköz kijelzőjéről máris olvashatók a főbb adatok. A készülék spektrum-analízis segítségével határozza meg a jellemzőket, így nem kell attól tartani, hogy a vizsgálat miatt megváltozik a bor kémiai összetétele.

Nem újdonság, hogy az egyes jellemzők (pl. szín, savtartalom, cukorfok, évjárat, érlelés módja) alaposan meghatározzák az adott ital karakterét. Persze a hordozható apróság, nem váltja ki a komolyabb elemzést, de segítségével elkerülhetők a „nemszeretem” márkák. Az alkalmazás címke alapján felismeri a különböző gyártók termékeit, adatbázis alapján képes összehasonlítani azok karakterisztikáját, és a „kedvenc” jellemzők alapján, segít italt választani.

A francia csapat készüléke a Kickstarter oldalon keresztül már rendelhető, így kis szerencsével már karácsonykor már segítségül hívható.