MEGOSZTÁS

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) minden évben elkészíti a mentális betegségeket összesítő kiadványát, amiben először kapott helyet a videojáték-függőség.

Bár a legtöbb szakember azon az állásponton van, hogy további kutatások kellenek ahhoz, hogy komoly betegségről lehessen beszélni, azért a WHO figyelmeztetése mellett nem szabad elmenni.

Figyeljünk a jelekre!

A dokumentum két csoportra osztja a digitális tartalmakat; külön tesznek említést a tényleges zavarokat okozó videojátékozásról, és elkülönítve foglalkoznak azokkal a programokkal, amelyek veszélyes magatartást válthatnak ki.

Utóbbi csoportba tartoznak azok a játékok és programok, amelyek szerencsejáték mintájára utalnak, ezek a szakértők szerint jelentősen megnövelik a káros testi vagy lelki egészségkárosodás kockázatát. Kockázati tényező lehet a tevékenységgel töltött idő, amely pl. a prioritások figyelmen kívül hagyásához vezet.

Kulcs a mértékletesség!

Ennél sokkal komolyabb probléma az első csoportba tartozó, már kialakult függőség, amire tartós vagy visszatérő mintázat (pl. kezdet, gyakoriság, intenzitás, időtartam) jellemző.  Függőségről lehet beszélni, ha a játék a nyilvánvaló negatív következmények ellenére elsőbbséget élvez a többi életszakasz és a napi tevékenységekkel szemben és károsítja a személyes, családi, szociális, oktatási, foglalkozási vagy más fontos működési területeket.

A szakemberek abban egyetértenek, hogy a felsorolt tüneteket legalább egy éven keresztül tapasztalni kell ahhoz, hogy komolyabb aggodalomra adjon okot.