MEGOSZTÁS

Az első hírek csupán az Intel processzorok érintettségéről szóltak, az x86-64 processzorok architektúráját érintő hiba azonban olyan léptékű, amire eddig sosem volt példa.

Meltdown…

Az elsőként felfedezett hiba gyakorlatilag az elmúlt évtizedben gyártott Intel chipek mindegyikét érinti. A sérülékenységet kihasználva a gépen futó szoftverek és a számítógép memóriája közötti védelem egyszerűen megkerülhető, azaz kaput nyit a rosszindulatú támadók előtt.

Az operációs rendszerek fejlesztői azonnal nekiláttak a hibajavító foltoknak, azonban még szinte el sem készültek, máris újabb kihívással kell szembenézniük.

… és Spectre

Időközben ugyanis egy második sebezhetőségre is fény derült, amely már az AMD és ARM processzorokat is érinti. Utóbbi azért is durva, mert az asztali gépek mellett a mobil-eszközök is használják. A hiba hasonló eredményt produkál, mint a korábban felfedezett rés: néhány rosszindulatú kóddal a gépek titkosított információk kiadására utasíthatók.

Az Intel és AMD közleményben reagált a problémára, amiben mindketten egybehangzóan állítják, hogy nem tervezési hibáról van szó. Mindkét gyártó egyetért abban, hogy a hibák az operációs rendszerek javításával orvosolhatók, arról viszont mélyen hallgatnak, hogy a foltozás milyen következményekkel jár.

Kiderült ugyanis, hogy a javítás esetenként 5-30 százalékos lassulást is okozhat a rendszerekben, aminek főként a szerverfarmok láthatják kárát.