MEGOSZTÁS

A Mercedes a frankfurti autószalonon mutatta be a Smart Vision EQ nevű önvezető kisautóját, ami egy rövid japán kitérőt követően Las Vegasban is tiszteletét tette.

Önálló városi apróság

A kifejezetten dögös kisautó egyelőre csak tanulmány. Az elképzelés szerint 2030 körül lehet készen a teljesen elektromos és önvezető városi járgány. Bár sok funkció még csak papíron létezik a kocsi, már most rendkívül futurisztikus benyomást kelt; a letisztult formák, különleges fénytestek, kivetítőként is használható, felfelé nyíló ajtók előre vetítik, mi várható a közeljövőben.

Az utastér láttán azonnal egyértelművé válik, hogy autonóm járművel van dolgunk. A kabin végtelen egyszerű, két utas számára kínál helyet, s persze nincs kormánykerék és pedálok. A belső teret optikailag tovább növeli a kocsi orrától a hátsó részig futó, egybefüggő szélvédő. Az utasok számára fontosnak tartott információkat, egy a műszerfal helyére pakolt, méretes kijelző szolgáltatja.

A Smart Vision EQ-t egy 30 kWh-s akkumulátor látja el energiával, ami igény szerint vezeték nélkül is tölthető. A teljesítményről és a hatótávolságról egyelőre nem nyilatkozott a gyártó, de ennek jelen pillanatban, még nincs is különösebb jelentősége.