MEGOSZTÁS

Úgy tűnik a Kaspersky Labnak két bírósági meghallgatás között azért marad ideje dolgozni, ugyanis a kiberbiztonságra szakosodott vállalat ellenőrzésén legutóbb egy veszélyes, androidos kémprogram akad fel.

Teljes megfigyelés alatt

A Skygofree elnevezésű szoftvert az eddigi információk alapján, egy olasz cég fejlesztette. A program hozzáférhet a szöveges üzenetekhez, látja a GPS-koordinátákat, híváslistákat és naptárbejegyzéseket, valamint a különböző alkalmazások által tárolt információkat.

További rossz hír, hogy a szoftver fotót és videót is tud készíteni, ráadásként a mikrofon bekapcsolásával hallgatózik.  A szoftver kifejezetten sokoldalú, ugyanis a szakemberek közel ötven olyan parancsot azonosítottak, amivel a támadók kutakodhatnak. A program akkor is képes működni, ha az eszköz kijelzője inaktív.

A Kaspersky állítása szerint a szoftver első változata, négy évvel ezelőtt bukkant fel, azóta főként mobilszolgáltatók hamisított weboldalain keresztül terjed. A szakemberek hosszabb idő után, tavaly ősszel lettek figyelmesek a programra, ami ellen naprakész biztonsági szoftverekkel és körültekintő internethasználattal lehet védekezni.

Fontos! A Skygofree kémprogram nevét, egy a támadásban használt domainről kapta, tehát semmilyen kapcsolata nincs a Sky, Sky Go és a Sky leányvállalataival, s azok szolgáltatásaival!