MEGOSZTÁS

A hírrel a kijelzőket gyártó Japan Display Inc. (JDI) állt elő. A vállalat a teljesen átlátszó kapacitív ujjlenyomat-szenzorhoz a saját fejlesztésű, több ponton érzékelő technológiáját társította.

A piac (és persze a felhasználók) jó ide vár arra, hogy a biometrikus azonosítás területén is meglendüljön a fejlődés. Az ujjlenyomat-olvasó a kávák vékonyítása miatt egyre gyakrabban a hátlapra szorul, így egyedül egy különleges megoldással oldható meg csak, hogy újra a telefonok előlapjáre kerüljenek. Most megjelent az első, úttörő modell.

Pontos, gyors és esztétikus

Az érzékelő érdekessége, hogy a hagyományos szenzorokkal szemben teljesen átlátszó, ezért nem muszáj a kijelző mögé pakolni, nyugodtan integrálható az üvegbe. A szenzor mérete 8 × 8 milliméter (160 × 160 pixel), a felület annyira érzékeny, hogy tökéletesen képes megkülönböztetni a bőrfelület egyedi jellegzetességeit.

A gyártó az átlátszó kivitel miatt, elsősorban a mobilkészülékek kijelzőjébe szánja a technológiát, de természetesen az összes olyan területen felhasználható, ahol az esztétikai szempontok megkívánják az alkalmazását.

A telefonokban való felhasználásra jó példa lehet a Vivo X20 Plus UD, amibe a világon elsőként került beépítésre a technológia. A gyártó ugyan “csak” egy korábbi modelljét frissítette ilyen módon, azonban a 6,43 hüvelykes Super AMOLED kijelzőbe integrált ujjlenyomat-olvasó jól demonstrálja miként dolgozik a rendszer. Sajnos a készülék nem támogatja a B20 LTE sávot, így hazánkban még várni kell a technológia bemutatkozására.

A JDI igyekszik tovább finomítani a megoldást, nagyobb szabadságot kíván biztosítani a terméktervezésben, hogy a jövőben még vékonyabb és rugalmasabban használható érzékelők készülhessenek.