MEGOSZTÁS

Súlyos kávéfüggőként nincs is annál jobb, amikor egy olyan géppel élhet együtt az ember, amit pont neki szántak. A Nespresso tejhabosítóval összekombinált darabja jött, látott, és rettenetesen sok kávét készített.

Pár éve esett meg, hogy lecseréltük az akkori automata kávéfőzőnket és beszereztünk egy Nespresso gépet. Azt már nem olyan egyszerű felidézni, hogy a hype, a felhajtás, a reklámok (no Clooney, no kávé!) , vagy az ismerősöknél megkóstolt kávé hajtott bennünket ebbe az irányba, de az biztos, hogy azóta is az a szerény képességű DéLonghi gyártmányú gép szolgáltatja kávét. Már csak ezért is jól jött a lehetőség, hogy egy ideig kipróbálhassunk egy új modellt, amivel megtapasztalhattuk, hogy a kávé bizniszben is pörögnek a fejlesztések.

Gyönyörű monstrum

A Creatista Plus érkezése előtt arra számítottam, hogy ez valamilyen Bluetooth alapú darab lesz, de aztán örültem, hogy nem így van. A Nespresso méretes, rozsdamentes acélból készült szerkezete nagyjából kétszer akkora helyet foglalt el a konyhapulton, mint a saját gépünk, és semmilyen vezeték nélküli kapcsolatot nem kínál, aminek szerintem egyébként sem sok értelme van.

Helyette a fő attrakciót a Breville nevű ausztrál cég által szállított tejhabosító/gőzölő rendszer szolgáltatja. Ennek félre nem ismerhető jele a front oldalon, jobbra található, enyhén hajlított fém cső, amin még egy gyűrű is megtalálható a jobb kezelés érdekében. Ezzel a megoldással a tejhabosítás, és a különböző speciális kávétípusok elkészítése egyszerűbbé válik, hiszen nincs szükség külön eszközre.

A Nespresso esetében ez az első alkalom, hogy így integrálják a funkciókat, hiszen korábban ez vagy teljesen különálló tejhabosítóval (amilyen egyébként nekünk is van), vagy az alapgép mellé, félszigetszerűen elhelyezett egységgel történt.

Gyors, mint a veszedelem

Egy-egy húzós reggelen a kávé elkészülési ideje kritikus, így a Creatista Plus nekem elsőként ebben hozott egészen új élményt. Értsd: bekapcsolod, és már jön is a kávé. A boot, startup time (jó, persze bekapcsolási időnek is nevezhetjük) nem lehet több 3 másodpercnél, de az adott kávé elkészítése is jelentősen rövidebb ideig zajlik, mint a mi több éves DéLonghi gépünkkel. A másik, elég gyorsan jelentkező előny a 1,5 literes víztartály, amit így azért nem kell szinte naponta újratölteni.

Ezeken túllépve a kocka felhasználó is megkapja azért a magáét egy apró, de jól leolvasható LCD kijelző képében. A felső részen található panel mellett egy tekerhető és egyben megnyomható gombbal vezérelhető a menü. Itt választhatók ki a kávétípusok, amelyből összesen hét érhető el, nevesül: Ristretto (25 ml), Epresso (40 ml), hosszúkávé (110 ml), Flat White, Caffe Latte, Capuccino, és Latte Macchiato. Ezek persze csak az „alapmodellek”, hiszen a Creatista Plus elnevezésből az utóbbi csak itt kezd kite(l)jesedni.

Egyrészt minden kávétípusban található folyadékmennyiség egyénileg beállítható. Persze vödörnyi eszpresszó nem készíthető (már csak azért sem, mert annak már semmi köze az alapkávéhoz), de a mennyiség kitolható egészen 60 ml-ig, ami a hosszú típusú italoknál egészen 150 ml-ig is megtehető. A „kézműveskedés” a tej hőmérsékletének állításával folytatódik (56 és 76 fok között), de az igazi lényeg végül az, hogy a tejhab testessége, vastagsága is variálható 2-30 mm között.

Elsősorban ínyenceknek ajánlott

A tejhab készítés a már emlegetett cső, illetve a csomag részét képező, szintén rozsdamentes acélból készült edény segítségével történik. A program kiválasztása után a gép lépésről lépésre segít a folyamatban, aminek a vége az, hogy a tej a cső alá kerül, alul érintkezik a beépített hőmérséklet szenzorral, majd beindul a habosítás. A kávé elkészülte után a csövet le kell törölni, de a szerkezet ettől még automatikusan tisztítja is azt, nehogy eltömődjön.

Ezen kívül a gép még egy sor kényelmi funkcióval bír, amelyek nem mindig kapcsolódnak közvetlenül a kávé készítéséhez, de nagyban segítik azt. Ilyen az üres víztartályt jelző értesítés, ugyanez az esedékes vízkőmentesítés esetén, a rugósan kipattintható csészetartó, hideg/meleg tejhab közötti választási lehetőség, vagy a programozható vízkeménységi szint.

A fentiekből talán lejött, hogy ez a gép nem feltétlenül az üres eszpresszót kortyolgatók számára készült, bár a Nespresso Creatista Plus az ők igényeit is ki fogják elégíteni. A rengeteg funkció, a klasszikus tejhabosítás, az igényes anyagok, plusz a tagadhatatlanul szemrevaló dizájn azoknak szól, akik szívesen áldoznak a szenvedélyükre és van is erre közel 180 ezer forintjuk. És ha ezek a feltételek megvannak, akkor valószínűleg fognak is…

ÁTTEKINTÉS
Értékelés
MEGOSZTÁS
Előző cikkIlyen lehet a tripla kamerás Huawei P20
Következő cikkJönnek a Microsoft olcsósított Surface modellei
Mobilfreak. Újságíró. Sokat beszélő. És író.