MEGOSZTÁS

A képernyők védelmét szolgáló ipari gyémánt alkalmazása az elmúlt években többször is előkerült, azonban eddig nem nagyon sikerült használható megoldással előállni.

Véletlenszerűen elrendezett kristályok

Az ipari gyémántok előállításával is foglalkozó Akhan Semiconductor három évvel ezelőtt állt elő az ötlettel, miszerint a gyémántokat lehetne a kijelzők védelmére használni. A vállalat neki is állt a kutatásnak és fejlesztésnek, ami a tavalyi év végére hozott eredményt. Az Adam Khan vezette társulat a technológia birtokában bejelentette, hogy jövőre már komolyabb mennyiségű gyémántkijelzőt lesznek képesek előállítani.

Egy szemünk csillog, a másik kesereg

Az újdonság hatszor ellenállóbb és tízszer keményebb lehet a jelenleg használatban lévő kijelzőknél, ráadásul nem csupán a fizikai hatásokat, de pl. a nedvességet is jobban bírja majd. A Miraj Diamond Glass névre keresztelt termék laboratóriumban növesztett gyémántokból áll, és külső vagy belső rétegként egyaránt használható lesz.

A kijelzők prototípusait állítólag már tesztelik: az ellenállóképesség mellett a felület vezetőképessége áll a vizsgálatok középpontjában. Üröm az örömben, hogy a megoldás bizony elég drága és exkluzív lesz, ugyanis képtelenség annyit előállítani, hogy minden gyártónak elegendő jusson belőle.