MEGOSZTÁS

A Tokiói Egyetem kutatóinak elektronikus bőr projektje lehetővé teszi, hogy a kézfejre vetített információkkal nyomon kövessék a krónikus betegek állapotát.

Szép új világ?

Az elektronikus bőr légáteresztő nanomesh elektródákat és flexibilis nyújtható kábeleket tartalmaz. A megoldás valós időben képes monitorozni a fontosabb életjeleket (pl. szívverés), amit egy sor mikro-LED segítségével jelenít meg a kézfejen.

Bár hasonló viselhető kijelzők korábban is készültek, azok nehezen álltak ellen az igénybevételnek és elég hamar tönkrementek. Az újdonság ezekkel szemben sokkal rugalmasabb, jobban követi a testfelület mozgását és változásait, bár egyelőre csupán egy hétig viselhető egyhuzamban.

Az alkalmazott érzékelő egy dedikált alkalmazással kommunikál, így az információk szinte azonnal elérhetők. A Tokiói Egyetem Műszaki Főiskola és a Dai Nippon Printing (DNP) kutatói rendkívül biztatónak tartják az eddigi eredményeket, és az elkövetkezendő években a felület növelésén, optimalizálásán dolgoznak, illetve az időközben felmerült technikai akadályokat szeretnék leküzdeni.