MEGOSZTÁS

Az olasz Milestone stúdió most már biztos, hogy nagyüzemi termelővé lépett elő. Egy vírusos hasmenés gyorsaságával produkálják a végtermékeiket. Még szinte ki sem hűltek az MXGP 3 korongjai, szinte tehetjük is a helyére a legújabb konverziót, ami a változatosság kedvéért a Supercrossra fókuszál.

Egyébként a teszt megírása előtt komoly fejtörést okozott, hogy akkor a Monster Energy Supercross – The Official Videogame tulajdonképpen miben lesz más, mint az MXGP széria? Nem jártam utána a dolognak, hagytam, hogy a program világítson rá a részletekre. Hát, kérem, nem másról van szó, mint egy újabb stadionokba terelt amerikai sportról.

Míg a motocross a természet lágy ölén, kevésbé mesterséges körülmények között kerül megrendezésre, addig a supercross versenyeket stadionokba nyomorították. Ennek megfelelően 17 fedett vagy kültéri stadionban megrendezett terepet pakoltak a játékba, melyeken a hivatalos FIA liszensz mellett indulhatunk a győzelemért, na és persze a bajnoki címért, 250 és 450 köbcentis osztályokban.

Csináld magad!

Az már az elején leszögezhetjük, hogy nem egy szimulátorral van dolgunk. A motorok viselkedése és terelgetése hamar megszokható, majd ezt követően kell elmerülnünk a beállítások nyújtotta részletekben. Nem mintha nagyon igényelné ez a Supercross adaptáció, de azért egy-egy atom kezdőnek nem ártana egy kis oktató mód, hogy ne kelljen megfizetni az első futamok során a tanulópénzt. Sajnos azonban nem kapunk mást, mint az extra menüpont alatt egy illusztrációval ellátott szöveges leírást. Rizsáznak a kanyarvételről, a kuplung használatának jelentőségéről, sőt még a pályaszerkesztőről is.

Bizony, jól olvastátok, ezúttal a gyengébb tartalmat egy pályaszerkesztővel próbálják meg ellensúlyozni, vagyis a játékosokra bízzák, hogy mennyi tartalmat hajlandóak összerakni, mivel a kész remekművek megoszthatóak a világgal. Az alapokat biztosító stadion kiválasztása után már el is kezdhetjük pakolászni a több tucat elemből variálva az általunk megálmodott pálya részleteit, majd a kész végeredményt leteszteli a mesterséges intelligencia. Ha sikeresen körbe ér az alkotásunkon, akkor azt máris közkinccsé tehetjük.

Dagadjon az a sár!

Játékmódok terén baromi szegényes lett a végeredmény. A kampány és a többjátékos versenyek mellett csak egyszerű bajnokságokat vagy sima versenyeket, esetleg idő elleni futamokat indíthatunk. Még a kampány is csak egymás után dobálja a futamokat, extraként be kell érnünk a díjátadó ceremóniákkal. Mondjuk részt vehetünk az időmérőkön, ami egyúttal tökéletes a pályák megismerésére, az ugratók legoptimálisabb használatának elsajátítására, a kanyarvételek és kigyorsítások gyakorlására.

A nehézségi szint és a mesterséges intelligencia erősen sántikál, megesett, hogy az időmérőn vért izzadva lehetett csak megszerezni egy jobb pozíciót, aztán a versenyen egy ügyes rajttal simán hozható a futam. Paraméterezhetőségre szerencsére van lehetőség, ezzel a jutalmunk méretét is folyamatosan növelhetjük, ha a segítségeket szépen lekapcsoljuk és hosszabb futamokat teljesítünk.

Dagonyázás olasz módra

Az Unreal engine hozzáértőbb kezekben képes volt már korábban sokkal komolyabb teljesítményre, de ami igazán szomorú, hogy találkozni framerate esésekkel, lassan betöltődő textúrákkal, melyeket semmi nem indokol. Az effektek, a részletesség mind elmaradnak napjaink színvonalától, azon a határvonalon tapasztja be érdes kerekét a Monster Energy Supercross, melyen belül még jóindulattal elfogadható a prezentáció. Szájhúzásra, elégedetlenségre szinte percenként képes okot adni, de a száguldozás, a versenyhangulat elfedik a hiányosságokat, már amikor nem a fizika botladozásai öltenek testet egy rémes performanszban. Az időjárás is elég kamu szagú, pontosabban az eső, mivel nem koszolódunk jobban esős időjárás mellett a latyakban hemperegve sem.

Az irányítás egyszerűsége az arcade versenyzéssel párosítva egy élvezetes, de közel sem színvonalas alkotást rejt. A tartalmatlanságát nem tudja orvosolni a pályaszerkesztő integrálása. A játékmódok hiánya annak tükrében igazán vérlázító, hogy mikrotranzakciót azért bele tudtak erőltetni. Az még véletlenül sem maradhat el, hiába porzik változatosság tekintetében a Supercross, fejlődés gyorsításra, különböző overálokra és jelvényekre azért elverhetünk még pár ezrest.

Kiadó: Milestone S.r.l.
Fejlesztő: Milestone S.r.l.
Megjelenés: 2018. február 13.
Platformok: PC / Xbox One / PlayStation 4 / Switch