MEGOSZTÁS

Az egyszerűen felcsíptethető eszközt ausztrál kutatók fejlesztették ki. A teljesen működőképes mikroszkóp könnyen használható és hordozható.

Bármilyen okostelefonnal működik

Mobiltelefonos mikroszkópok korábban is készültek, azonban az eddigi megoldások külső áramforrást és megvilágítást igényeltek, ami növelte a tömeget és a költségeket. Az új megoldásnak ezzel szemben semmi ilyesmire nincs szüksége, ugyanis a belső vakut és a környezeti fényeket használja, miközben fenntartja a funkcionalitást és a teljesítményt.

Az újdonságot laboratóriumon kívül végzett egyszerűbb munkákra (pl. vérminták elemzése, parazita kutatás, víztisztaság vizsgálata) tervezték. Az eszköz működtetése rendkívül egyszerű, hiszen csak egy objektívlencsét kell a számára kialakított mélyedésbe helyezni, ami aztán a belső kameramodul fölé kerül.

Bár a kutatók szerint a natív kamera alkalmazás (ami automatikusan beállítja az ISO értéket, az expozíció időtartamát és a fókuszt) megfelelő a rutin képalkotáshoz, de azért harmadik féltől származó applikációk is szabadon elérhetők.