MEGOSZTÁS

A „hölgy” mindössze 120 cm magas, kicsit darabos, de kellemes hangja és lefegyverző modora van. A Josie Pepper névre hallgató humanoid robot a müncheni repülőtér 2-es termináljában fogadja az utasokat.

Minden kérdésre válaszol

A kilencvenes évek elején átadott repülőtéren évente közel négyszázezer repülőgép fordul meg, ezzel pedig Németország második legforgalmasabb légi kikötője.  A Lufthansa most először tesztel mesterséges intelligenciával rendelkező humanoid robotot egy német repülőtéren. Josie Pepper a repülőtér és a légitársaság által közösen üzemeltetett, kizárólag utasok számára fenntartott egyik csarnokban fogadja az utasokat.

A robotot egy nagy teljesítményű processzor vezérli, amely vezeték nélkül csatlakozik egy zárt hálózathoz. Josie folyamatos kapcsolatban áll egy olyan felhővel, ami a beszéd feldolgozását és értelmezését végzi, és hozzáférést biztosít a repülőtéri adatokhoz. Különlegessége, hogy nem eltárolt szöveg segítségével kommunikál, hanem minden kérdésre külön válaszol. A rendszer megtanítja összekapcsolni a kérdéseket és a megfelelő információkat, ezért az idő múlásával egyre pontosabb válaszokat adhat.

A francia SoftBank Robotics által fejlesztett humanoid a tesztidőszak alatt a transzfer előtt várja az utasokat. A vezetés egyelőre azt szeretné felmérni, hogyan reagálnak a látogatók Josie jelenlétére és tevékenységére.