MEGOSZTÁS

A BlackBerry azért perel, mert szerinte a Facebook, az Instagram és a WhatsApp olyan szoftveres megoldásokat használ fizetés nélkül, amelyek szabadalma őket illeti.

A harc megkezdődött

A kaliforniai bíróságra beadott iratok szerint mindhárom vállalat jogtalanul használja a felperes által kidolgozott és levédetett eljárásokat, így komoly bevételtől fosztják meg a fejlesztőt. A kifogásolt szellemi tulajdonok között található biztonságtechnikai eljárás, grafikus felületeket érintő szabadalom, sőt, olyan triviális apróságok, mint az üzenetek számláló algoritmus, vagy az időbélyegző.

Mark Zuckerberg vállalata viszonylag hamar reagált a vádakra. Álláspontjuk szerint a BlackBerry, egész egyszerűen beállt a szabadalmi trollok közé, s ilyen módon szeretne extra jövedelemhez jutni. Szavaikat látszik alátámasztani, hogy a felperes az utóbbi esztendőkben számos hasonló bírósági eljárást kezdeményezett, többek között a Nokia és Qualcomm ellenében. Előbbi ügyben még nem született döntés, utóbbi azonban 940 millió dollárt kényszerült fizetni az elmaradt szabadalmi díjak, s más jogcímek miatt.