MEGOSZTÁS

Az Android P ügyesen követi trendeket, számtalan újdonságot felsorakoztat, azonban a Nexus készülékeket már nem veszi be a buliba.

Neked mekkora van?

Úgy tűnik az iPhone X által elindított, és azóta a többi gyártó által is kopírozott notch-mizéria nem hagyta hidegen a fejlesztőket, ugyanis az új rendszerben az applikációk már alkalmazkodnak a szenzorsziget méretéhez. A friss rendszer, ahogy elvárható volt, egy halom teljesítménybeli és biztonsági frissítést kapott. A rendszer pl. alapból elutasítja a nem titkosított HTTP vagy cleartext forgalmat, ráadásként a hanyagolt alkalmazásoknál blokkolja a kamerát, mikrofont és szenzorokat. A fejlesztők gatyába rázták az értesítési függönyt, ami átláthatóbb lett és számos hasznos funkciót kapott.

Hatékonyabb beltéri navigáció

Az egyik legérdekesebb újításnak a Wi-Fi RTT (Round-Trip-Time) néven ismert IEEE 802.11mc Wi-Fi protokoll integrálása tűnik. A megoldás egyszerűsítve a szonárhoz hasonlít, ugyanis a telefon a WiFi AP felé küldött jel és a beérkező válasz között eltelt idő alapján számolja ki, egy adott eszköz távolságát. A technológia méteres pontosságú helymeghatározást tesz lehetővé.

Frissített funkciók a képalkotáshoz

A fejlesztők leginkább a többkamerás rendszerekre feküdtek rá, aminek következtében számos olyan újdonságot kapunk, amivel látványosabb felvételek készíthetők. A rendszer alapból támogatja pl. a bokeh-módot, de végre a folyamatos zoom sem jelent akadályt. A HDR videókhoz rendszerszintű támogatást kapunk, méghozzá a HDR VP9 Profile 2 és a HEIF kódolás képében.

Az összes újítást persze képtelenség felsorolni, aki szeretne mazsolázni az újdonságok között, itt megteheti. Az Android P virtuális eszközön, illetve a Pixel, Pixel XL, Pixel 2 és Pixel 2 XL készülékeken próbálható ki és innen tölthető le.