MEGOSZTÁS

A City Brain elnevezésű rendszer az Alibaba mesterséges intelligenciát használó platformja, amely valós idejű közlekedési és időjárás adatok alapján irányítja a város forgalmát.

A városok agya

A kínai nagyvárosok egyik égető a problémája az egyre nagyobb forgalom, amely a különböző esetekhez vonuló hatóságok munkáját is komolyan nehezíti. A City Brain rendszer a számtalan előny mellett olyan forgalomirányító rendszerrel rendelkezik, ami segít a kivonuló járműveknek. A rendszer több közhálózatot, segélyhívót és forgalmi parancsrendszert is összekapcsolhat, és pl. a forgalom mérete, illetve az egyes sávokban haladó járművek sebessége alapján kiszámíthatja, hogy a mentőautó melyik útvonalon juthat gyorsabban egy adott helyszínre.

A rendszer jelenleg három kínai nagyvárosban (Suzhou, Quzhou és Hangzhou) teljesít szolgálatot. Utóbbi városvezetése szerint a platform által vezérelt, mintegy százharminc kereszteződésben és a kapcsolódó utakon jelentősen növekedett a járműforgalom sebessége.

Az Alibaba-csoport tavaly tizenöt milliárd dollárt költött fejlesztésekre, a tervek szerint hamarosan a víz- és energiahálózat irányítását is a rendszer végzi majd. A City Brain telepítését már Kuala Lumpurban (Malajzia) is megkezdték. Az ottani projekt a Malaysia Digital Economy Corporation (MDEC) és a Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) együttműködésével valósulhat meg.