MEGOSZTÁS

A nanowood (nanotechnológiával módosított fa) a hatékony szigetelés mellett rendkívül környezetbarát, egyszerűen megmunkálható és viszonylag gazdaságosan előállítható.

Teljesen természetes anyag

A projektet a Marylandi Egyetem Anyagtudományi és Mérnöki tanszékének docense (Liangbing Hu) irányítja, aki szerint a felfedezés nagy jelentőséggel bír. Az előállított anyag ugyanis lényegesen jobb hőszigetelő, mint a jelenleg alkalmazott polisztirol vagy üveggyapot, semmilyen egészségkárosító hatása nincs, ráadásul biológiailag lebontható.

Az anyag elkészítéséhez a kutatók eltávolították a fa két természetes összetevőjét. A lignin a megkeményedett sejtfalak legfontosabb alkotórésze, bonyolult aromás vegyület, ami a cellulóz láncmolekulákat körülvéve merevíti, szilárdítja a szöveteket.

A hemicellulóz már kisebb jelentőségű: ez a sejtfalakba épül be, ugyanakkor strukturális szempontból fontos alkotóelem. A két anyag kivonásával az anyag fehér lett, alakítható és elveszített hővezető képességének jelentős részét. A kutatók rendkívül bizakodóak a projektet illetően, hiszen az anyag alkalmazása komoly előrelépést jelenthet az energiahatékony építményeknél.