MEGOSZTÁS

A műanyag hulladékot begyűjtő hajót a The SeaCleaners nevű szervezet készül munkába állítani, amely máris rengeteg olyan támogatót szervezett be, akik szívesen áldoznának a jó cél érdekében.

Fontos lépés a tengerek védelmében

A projekt első számú embere Yvan Bourgnon. A svájci hajós és feltaláló az elmúlt két esztendőt arra szánta, hogy támogatókat és kivitelezőt keressen a programhoz. A Le Manta elnevezésű hajó makettjét a 46. Genfi Nemzetközi Találmányi Kiállítás nyitónapján mutatták be, ahol sokan megcsodálták az egyedülálló járművet.

A négytörzsű (quadrimarán) hajó a tervek szerint hetven méter hosszú, közel ötven méter széles és hatvanegy méter magas lesz. A meghajtásért szél- és napenergia felel, a fedélzeten pedig egy hulladék-válogató és tároló rendszer, valamint egy elemzéseket végző laboratórium üzemel majd. A hajón negyvenfős személyzet teljesít szolgálatot, akik között kutatók és tengerbiológusok is helyet kapnak. A Manta az információk szerint közel tíz tonna műanyag begyűjtésére és feldolgozására lesz képes naponta.