MEGOSZTÁS

Pár nappal ezelőtt a Sina Weibo nevű közösségi portál bejelentette, hogy eltávolít minden olyan tartalmat, amely propagálja az egynemű kapcsolatokat. 

Bár a homoszexuális párok nem sértenek törvényt, az állam továbbra sem nézi jó szemmel az ilyen kapcsolatokat.

Nagy gyomlálás folyik

A hivatalos magyarázat szerint egy derűs és harmonikus közösség létrehozása a cél, ennek érdekében a kínai cenzorok három hónapon keresztül vizsgálják a képregényeket, videojátékokat, szövegeket és videókat. Azok a tartalmak, amelyek szerintük szexuálisan kihívó magatartásra, vagy erőszakra ösztönöznek, biztosan eltávolításra kerülnek, helyükre pedig egy „illegális tartalom” felirat kerül.

A lépés természetesen komoly felháborodást váltott ki a kínai melegek között, amire egy lapáttal az is rátett, hogy az eddig kigyomlált (közel hatvanezer bejegyzés) tartalmak között elismert művészek munkái is megtalálhatók voltak. A rendkívül szigorú és vaskézzel betartatott internet-biztonsági törvényt tavaly fogadtatták el, ennek ellenére még az állami médiumok is túlzónak tartják a közösségi oldal döntését.

A homoszexualitás megítélése továbbra is nagyon vegyes, mert egyes tankönyvek még mindig pszichés zavarként írják le a jelenséget, és a filmekben vagy a televízióban is ritkán szerepelhetnek nyíltan meleg karakterek. A Weibo egyébként korábban is élen járt a tartalmak cenzúrázásában, amit a szabályozások betartásával magyaráztak.