MEGOSZTÁS

A Magyar Telekom kínálatában 2018. június 13-tól Magyarországon elérhetővé válik az első eSIM-képes eszköz, egy Huawei okosóra.

Azt valószínűleg mindenki észlelte, ahogy az évek során egyre kisebb és kisebb méretet vettek fel a SIM kártyák. Az evolúció lassan eljutott abba a fázisba, hogy már nem is lesz szükség a plasztik lapocskára, mivel azt egy programozható, de ugyanazokkal a tulajdonságokkal rendelkező eSIM váltja fel. A magyar piacon a Telekom lépett elsőként az új technológia irányába, amit stílusosan egy virtuális sajtótájékoztató keretei között jelentett be.

Nagy hatással lehet az életünkre

2020-ra a Cisco kutatása szerint 50 milliárd eszköz csatlakozik majd mobilhálózatra, 2025-re pedig ez a szám többszörösére nőhet. 5-10 éven belül így már nem az okostelefonok lehetnek a mobilhálózatok elsődleges használói, hanem más hordozható eszközök: fitneszkarkötők, okosórák, mobil vérnyomásmérők, továbbá autók és különféle szenzorok. Az összekapcsolt eszközök hamarosan megérkező világába a rohamos tempóban fejlődő eSIM technológia jelenti majd a belépőt.

A hagyományos SIM kártyákat felváltó beépített SIM mindössze 6×5 milliméteres, így kisméretű eszközökben is könnyen elfér. A szolgáltatás igénybevételéhez a továbbiakban nem szükséges a szolgáltatótól fizikai SIM kártyát átvenni és azt a készülékbe helyezni, hanem elegendő a szerződés megkötését követően az interneten keresztül letölteni a felhasználói SIM-profilt. A hagyományos SIM kártyák cseréjével (pl. kisebb kártyát használó készülék vásárlásakor) járó munkafolyamat is egyszerűbbé válik, és ez a mobilszolgáltatók oldalán a hatékonyság növekedésével jár.

A Telekomnál a Huawei Watch 2 az első

Az új technológia immár Magyarországon is kipróbálható: a Telekom elsőként a Huawei Watch 2 okosórát forgalmazza az eSIM-képes eszközök közül. Ezt idővel további eSIM-képes eszközök is követik majd a szolgáltató kínálatában, ahogy növekszik az igény a helytől és a mobiltelefontól független használhatóság iránt.

Az eSIM bevezetése a magyar piacra egy többlépcsős fejlesztés első lépéseként, egyelőre tesztprogram keretében indult el. Az eSIM-et tartalmazó eszközt használni kívánó ügyfelek a hagyományos SIM kártya helyett egy aktiváló kódot kapnak majd QR kód formájában. A wifin keresztül az internetre csatlakoztatott készülék ezt beolvasva tölti le a beépített SIM chipre a szolgáltatói profilt, ezt követően aktiválódik a SIM, és kezdhető meg a szolgáltatás igénybevétele. Az eSIM meglévő vagy új havidíjas előfizetéssel, illetve azokhoz igénybe vehető DuoNet opcióval lesz elérhető lakossági, és Tandem opcióval üzleti ügyfelek részére.