MEGOSZTÁS

Az ember nem is gondolná, milyen rengetegen vannak hazánkban azok, akik sajnos még a tisztességes sebességű internetkapcsolatnak is híján vannak. Számukra értelmezhetetlen fogalom az otthoni, nagyfelbontású videostream, a felhőtechnológia, és az online játék, mert olyan helyen laknak, ahol, ha van is valamilyen vezetékes internetszolgáltatás, az nem éri el azt a színvonalat, amire akár egy sima Netflix előfizetést is be lehetne tervezni. Pedig már van megoldás erre a problémára. Mobilinternet a neve és könnyebben, gyorsabban elérhetjük vele a világhálót és még csak nem is feltétlenül drágábban, mint a vezetékes kapcsolattal.

Mobilinternet

A mobilinternet már régóta létező fogalom Magyarországon is, de nagyon nagy különbség van az „elérhető” és a „használható” szolgáltatás között. Az elérhető tulajdonképpen azt jelentette, hogy mobiltelefonnal út közben is könnyedén elérhetőek a online tartalmak, a böngészés és esetleg a zenehallgatás. E szolgáltatások használatát szerencsére egy jó ideje már nem az adatkapcsolat sebessége, mint inkább a felhasználható adatmennyiség mérete korlátozza. A számítógépekhez csatlakoztatható 3-4G-s modemek tekintetében ugyanez a helyzet. Amíg egy-két éve egy-egy előfizetés havi felhasználható adatkerete a 3-4 GB-os szinten mozgott, addig ezt otthonra értelmetlen volt megvásárolni, hiszen egy komolyabb Windows, vagy Office csomag frissítésével percek alatt el lehetett égetni a teljes havi keretet és utána maradt a méregdrága kiegészítő adatcsomag, vagy a sávszélesség csökkentés egészen a használhatatlan szintig.

Ez nemrég egy kicsit változni kezdett, amikor némely mobilszolgáltató elkezdte kicsit komolyabban venni az internetszolgáltatást és így megmutatták, hogy akár komolyan vehető alternatívaként is tudnak működni a hagyományos, vezetékes kapcsolat mellett.

mobilnetEhhez persze több dolognak is teljesülnie kellett egyszerre. Meg kellett emelni a letöltési adatkorlátot olyan szintre, hogy az valóban ne legyen már nevetséges. Emellett az is egy okos húzás volt, hogy némely szolgáltató kiemelte számolt adatkeretből a böngészést, esetleg lehetőséget nyitott a csúcsidőn kívüli korlátlan adatletöltésre is, ami azt jelentette, hogy az éjféltől reggel 6-ig terjedő időszakban történt forgalmazást nem számolta a havi kerethez. Emellett jelenleg mindhárom nagy mobilszolgáltató kínálatában megtalálhatóak olyan mobilinternet csomagok, amelyek havi kerete 30GB körül van – a Vodafone esetében ez akár 50 GB is lehet.

Ezekkel pedig már érdemes számolni, mert most aki nem csak böngészgetni szeretne, hanem zenét vagy videót streamelne, az is meg tudja oldani az életét egy minimális odafigyeléssel ebben a tartományban. A kiegészítő csomagokkal, a letöltő rendszert, vagy NAS-t ügyesen beállítva pedig még a torrenthuszárok is jó pár Linux.iso fájlt szedhetnek le havonta sebességlassítás nélkül.

Hogy működik?

A rendszer pontosan úgy működik, mint egy okostelefon. A szolgáltatótól kapott kártyát a modembe helyezve fel kell csatlakoznunk a mobilhálózatra és már oszthatjuk meg a kapott netet otthon – vagy ugye bárhol máshol, hiszen a dolog nincs helyhez kötve. A modem pedig többféle lehet. A szolgáltatók jellemzően a „Mi-Fi” készülékeket adják az előfizetésekhez. Ezek szappan méretű és formájú darabok, amelyek akkuról üzemelnek, micro USB-n tölthetőek, és általában 5 készüléket képesek a netre engedni egyszerre.

Asztali internet

Aki viszont nem bízik ezekben a kicsiny eszközökben, esetleg vezetékes netre szeretné csatlakoztatni például az asztali gépét, annak két jó hírünk is van.A Vodafone Homenet és a Telenor a Hipernet csomagjainak keretén belül jóval komolyabb modemeket is értékesít.

huawei modem, mobilinternetA Telenor csomagjához a a Huawei E5186s típust kaphatjuk meg, ami amellett, hogy négy vezetékes (UTP) csatlakozást is kapott, még egy USB porttal is rendelkezik, valamint dual csatlakozóval külső antenna részére, amivel elképesztő módon képes megnövelni a jóminőségű hálózat elérésének esélyét. A készülék egyébként Cat. 6-os besorolású, ami azt jelenti, hogy elméletben 300Mbps sebeségre is képes.

mobilinternet vodafone

A Vodafone szintén Huawei asztali modemet ajánl az előfizetéséhez. Ezt LTE Cube néven találhatjuk meg az oldalain és az érdekessége az, hogy a legtöbb mobilnetes Wi-Fi hotspottal ellentétben képes használatba venni a félduplex 2600 MHz-es frekvenciablokkokat is – ilyen blokkja hazánkban kizárólag a Vodafone Magyarországnak van. Az LTE Cube sajnos nem rendelkezik külső antenna csatlakoztatásának lehetőségével, de a próbáink során nagyon tisztességes vételi tulajdonságokat mutatott fel. Tulajdonképpen közel olyan jó vételt mutatott, mint a Telenor modeme a külső antennával.

Mindent összevetve tehát itt a lehetőség végre a tisztességes internet-hozzáféréshez mindenki számára aki eddig a lakóhelyének kedvezőtlen fekvése miatt nélkülözni volt kénytelen és végre ők is megindulhatnak az online játékok, zenehallgatás és filmnézés csodálatos világa felé.