MEGOSZTÁS

Legyen szó okostelefonokról, közlekedésről, otthonainkról vagy irodáinkról az intelligens eszközök ma már az élet minden területén velünk vannak. Segítenek az optimális, gazdaságos működésben, javítják a biztonságot és nem mellesleg kényelmesebbé képesek tenni mindennapjainkat.

okostelefon, okostévé, okoskarkötő

Az utóbbi években az okos eszközök egyre jobban a látóterünkbe kerülnek, és jó tudnunk az aranyigazságot, hogy minden látható okos eszközre jut két-három (vagy sokkal több), ami láthatatlan. Hiszen gondoljunk csak bele, hogy ezzel a jelzővel nem csak okostelefonokat, okostévét, vagy okoskarkötőt illetek. Egy önvezető autó, vagy egy önszabályozó elektronikai/fűtési rendszerrel ellátott épület ugyanilyen „okos” lehet. Mi most ez utóbbiakat vesszük sorra, mert úgy látjuk, hogy méltatlanul kevés figyelmet kapnak.

Hőmérséklet szabályozás

Nem véletlenül kezdtük ezzel a kategóriával, ugyanis az otthonunkon – vagy az irodán – belül közérzetünket leginkább a levegő minősége és hőmérséklete befolyásolja. A nem megfelelően megválasztott levegőhőmérséklet kényelmetlen lehet, mindegy, hogy túl hideg, vagy túl meleg van. A klímaberendezések és fűtéstechnikai eszközök (kazánok, elektromos fűtőtestek) egyaránt vezérelhetőek évszaknak megfelelően, emberi beavatkozás nélkül képesek biztosítani a kívánt hőmérsékletet.

nest okos termosztát

A hőmérsékleti értékek napokra, hetekre előre is megadhatóak, de egyénileg is állíthatóak például az alkalmazott okos termosztátokról, vagy akár mobiltelefonról. Ez utóbbi rendszerek lényege, hogy adaptívan képes működni és így megtanulhatja tulajdonosának szokásait. Ezáltal egy kis idő után jó eséllyel maga állítja be saját magát és így kellemes környezetet varázsol számunkra.

Okos audió és videó eszközök

A telefonok mellett ezek az eszközök voltak azok, amelyek a mindennapjainkba csempészték az „okos” jelzőt. Itt elsősorban a SmartTV fogalmára gondolunk, de ez a dolog azóta már jóval komolyan szinten mozog. Manapság a technológiának és az online streaming szolgáltatásoknak köszönhetően lehetőség nyílik arra is, hogy a reggeli ébresztő bekapcsolja a kedvenc zenénket. De akár útban hazafelé mobil telefonunkról kiválaszthatjuk a hangulatunknak megfelelő televízió csatornákat, programokat.

okos tévék

Ez persze azzal jár, hogy egy mai modern lakásban teljesen elképzelhetetlen lett az élet nagy sebességű internetkapcsolat nélkül. Ez persze igazából nem újdonság, hiszen lassan nyaralás közben sem tudunk lecsatlakozni a netről. De ma már a helyi Wi-Fi-nek és az egyre kedvezőbb roamingtarifáknak köszönhetően erre nincs is szükség. Szerencsére, vagy sajnos, ezt mindenki döntse el maga.

Okos autók

Az „okos autó” szó legalább olyan sokrétű rendszert jelez, mint az „okos otthon”, míg azonban utóbbinál a kényelmi tényezők az elsődlegesek, addig az előbbi a biztonságosság tekintetében próbál minél jobban teljesíteni.

google-self-driving-car

Mivel az autóvezetés alapvetően veszélyes üzem, ezért a kocsikban működpő rendszerek nagy többsége vagy arra szolgál, hogy átvegye a az embertől némely veszélyforrás felett az ellenőrzést – parkolóautomatika, adaptív tempomat V2V (vehicle to vehicle) kommunikáció, önvezető autók. A rendszerek másik fele csupán segíti a sofőrt, hogy hamarabb észlelje a különböző irányból érkező veszélyforrásokat így hamarabb reagálhasson rájuk, elkerülve ezzel a vészintézkedést, melynek hevében nehezebb meghozni a helyes döntéseket. Ilyenek a holttér figyelő és jelző rendszerek, y az arcot pásztázó kamerák, amelyek képének alapján az autó érzékeli, hogy a sofőr mennyire éber és egy esetleges mirkoalvásra is képes figyelmeztető jelzéssel reagálni.

Okos világítás

Az épületek világítása nem tűnik elsőre olyan nagyon fontos területnek, ha okos otthonról beszélünk, pedig gondoljunk csak bele egy picit. Még ma, a LED-es izzók korában is komoly megtakarítást érhetünk el otthonunkban, a lámpáink csak ott és addig világítanak, ahol és ameddig szükségünk van rájuk Emellett egy intelligensen vezérelt világítási rendszer esetén lehetőség van biztonsági megfontolásokból akár az úgynevezett jelenlét szimulációra is, amikor ugyan senki nem tartózkodik otthon, a világító szerkezetek fel és lekapcsolásával mégis imitáljuk azt.

lifestyle2

Energiahatékonyság

Az intelligens rendszerintegrációnak köszönhetően egy ház teljes energiaellátó rendszerének vezérlése is lehetséges. Ennek különösen a megújuló energiaforrások esetében van jelentősége, ahol a megtermelt energiát az épület elektromos rendszerében használjuk fel, vagy valamilyen energiatároló segítségével tároljuk el.

emberi beavatkozás nélkül

A villamos hálózatról felhasznált energia optimalizált terhelésű belső elosztása költséghatékony megoldást eredményez. A belső villamos hálózatban is adódhat olyan vezérlési helyzet, amikor a teljes ház vagy egy-egy részterület áramtalanítsa szükséges például javítás, karbantartás, tűz esetében, mindezt emberi beavatkozás nélkül, a központi felügyeleti rendszer képes megvalósítani.