MEGOSZTÁS

Ordas nagy közhely, de kihagyhatatlan: a net és a mobilok terjedésével a zenehallgatási szokások is gyökeresen megváltoztak. Egyre kevesebb CD-t veszünk (én személy szerint évek óta nem is adtam ki rá pénzt), a hangsúly eltolódott a streaming felé.

A CD már régen a múlté

Egy kutatás szerint 2015 óta a globális zeneipar fő bevételi forrását már a digitális platformok hozzák, a bevételek 45%-át adva – és 2016-ban várhatóan meghaladva az 50%-ot –, megelőzve a fizikai eladásokat (39%). A növekedés legfőbb motorja a streaming: a digitális bevételek közel fele (43%) már ebből származik.

spotify_ios
A Spotify mobilon, tableten, böngészőben és dedikált PC (Mac) alkalmazásban is használható.

Magyarországon a zenehallgatás ezen formájának elterjedését a mobilszolgáltatók rendesen pörgették azzal, hogy a csomagjaikba beépítették a különböző ajánlatokat. A Telenor pár évvel ezelőtt a Deezer segítségével kezdte meg ezt a folyamatot, a Telekom meg a Spotify mellett tette le a voksát. Külön hitvitákat lehetne nyitni azon, hogy melyik a jobb, de ennek mér nincs is sok értelme, mert a Telenor végre (az eddigiek mellé) a Spotify-t is behozta a kínálatba.

Mindez a Telenor esetében úgy néz ki, hogy a MyMusic csomag több streaming szolgáltató zenei kínálatát tartalmazza (Deezer, Apple Music, Tidal, és most már a Spotify is), amire magad is előfizethetsz (illetve elő is kell fizetned), de a cégek megállapodása miatt mégis érdemesebb a (mobil)szolgáltatónál, mert így a végén jobban jön ki az ember adattal és árral egyaránt.

A zenehallgatás nem eszi meg az adatot

A rendszer úgy néz kik, hogy három csomag van, amelyek különböző jóságokat tartalmaznak, de emellett elő kell fizetni magukra a streaming szolgáltatásokra is, kivéve a Deezert, de erről mindjárt lesz szó. A három csomag tehát:

  • MyMusic Start: ez havonta 290 forintért 15 órát ad, azaz ennyi online zenehallgatás erejéig nem kell foglalkozni az adattal, az nem fogyasztja a keretet.
  • MyMusic Nonstop: ez 990 forint/hó, ami korlátlan zenehallgatást ad egy hónapban, azaz tolhatod ezerrel, amennyi a csövön kifér, ez nem fogja érinteni a havi gigabájt mennyiségedet.
  • MyMusic Deezer: itt 2290 Ft-ért a korlátlan adat mellé azt kapod pluszban, hogy magáért a Deezer előfizetésért sem kell pénzt kiadnod, az már benne van a csomag árában.

A szolgáltatást minden Telenor havi előfizetéses és kártyás ügyfél igénybe veheti, akinek van már aktív mobil adatcsomagja. A további technikai, és egyéb részletekért itt nézz körül.