MEGOSZTÁS

Két fővárosi áruházánál épített ki elektromos töltőállomást a Lidl Magyarország. A közel 19 millió Ft értékű zöld beruházás amellett, hogy természetesen nagyon környezettudatos gondolkodásmódra utal, egy újabb érv az áruházlánc mellett. Nagy fegyvertény lehet ugyanis az e-autók tulajdonosai szemében, hogy bevásárlás közben tudják járműveiket „megtankolni”.

tesla

Az áruházlánc Budapesten a János utcai és a Hungária körúti Lidl üzletek parkolóiban alakított ki nagyteljesítményű töltőállomást. Ezek magyar gyártású ABB elektromos autótöltő-állomások, amik állandó jelleggel üzemelnek. A töltés maximálisan 50 kW teljesítménnyel legfeljebb 1 óráig ingyenesen vehető igénybe. A töltőoszlop 3-féle töltőfejjel rendelkezik, így szinte az összes, jelenleg forgalomban lévő hálózatról tölthető autó töltését el tudja látni. Egyidejűleg 2 e-autó tölthető az állomásról.

Nem pusztán jófejség, kötelező

Az országos településrendezési és építési követelményekről szóló kormányrendelet őszi módosítása szerint 2019-2026 között (település – és árusítótér nagyságától függően) az üzleteknek az új parkolóhelyeket úgy kell kialakítani, hogy 100 parkolóhely után legalább tízben elektromos töltőállomás legyen kiépíthető a burkolat megbontása nélkül. A meglévő parkolóknál minden megkezdett 100 parkolóhelyből legalább kettőt töltőállomással is kell ellátni.

Több, mint ezer elektromos autó

Jelenleg több mint 1000 zöld rendszámú autó közlekedik a hazai utakon, Magyarország célja, hogy 2020-ig elérje az 50 ezret, s ezzel párhuzamosan azt, hogy hazánk minden nagyobb településén elérhető legyen az elektromos járművek töltése közterületen.