MEGOSZTÁS

Az Apple új laptopjai elengedték a hagyományos csatlakozókat és az USB-C rendszerre koncentrálnak, ami egy remek hír, mert ez a szabvány hallatlan adatátviteli sebességre képes. A gond csak annyi, hogy néhány okostelefonon – köztük persze az iPhone 7-esen – kívül ezt a szabványt egyelőre szinte semmi nem támogatja.

Az Apple jobban tudja

Külső monitor, adattár, dokkoló, memóriakártya zeneszerkesztő hardverek. A sort bármeddig folytathatnám. Ilyen eszközöket nem fogunk ezek után valamilyen adapter nélkül csatlakoztatni az új szuper laptopunkhoz. Ez a döntés végre megint Steve Jobs szellemét idézi. Ő volt az, aki úgy gondolta, nem fontos, a felhasználók mit akarnak, hisz ők nem értenek hozzá. Csináljuk csak, amit jónak látunk, az idő majd minket igazol.

apple_hyperdrive

Az pedig egy másik kérdés, hogy a tízezres nagyságrendű adapterek megvetetése, miután kifizettünk félmilliót egy laptopért tipikusan az a dolog, amiért az árérzékeny népesség utálja az Apple cuccait. Legalább akkora aljasság, mint a mercikhez feláras extraként kínált metálfényezés.
Van azonban megoldás! Illetve még nincs, de már készül. A Kickstarteren fut egy nagyon érdekes projekt, ami az USB-C-s Macbook Pro gépekhez kínál egy rendhagyó dokkolót.

Everything the (uni)body needs

Ezt a tenyérben is elférő szerkezetet a laptop két Thunderbolt 3/USB-C portjába kell csatlakoztatni és máris kapunk cserébe egy HDMI portot, SD- és MicroSD kártya olvasót, két USB 3.1-es portot, valamint egy USB-C és egy Thunderbolt 3 adatportot. Utóbbi töltésre is alkalmas.

A dokkoló ára 100 bollár lesz, de a Kickstarter projekt ideje alatt akár féláron is befoglalhatunk magunknak egy ilyen csodát.
És szerintem, aki egy új MacBook Pro megvásárlása mellett dönt, az egy ilyet is be fog újítani mindenképp.
A projekt oldalára itt tudtok ellátogatni.