MEGOSZTÁS

Január 5-8. között már ötvenedik alkalommal rendezik meg a CES-t Las Vegasban, ami minden évben az egyik legjobban várt és legjobban dokumentált szórakoztatóelektronikai rendezvény. A 3 800 kiállítót és 165 000 látogatót felvonultató rendezvény mindig átfogó képet ad arról, hogy hol és merre tart a fogyasztói technológia jelenleg.

Jövő év elején sem lesz ez másként, hiszen a világ legnagyobb hi-tech kiállításán, több mint 220 ezer négyzetméteren a világ meghatározó nagyvállalatai mutatják be innovációikat. Mellettük pedig a világ minden tájáról 600 startup is kiállítja majd a fejlesztéseit.

A 2017-es CES szokás szerint igyekszik minden meghatározó technológiai trendet felvonultatni. Így külön kiállítóteret kap többek között a 3D nyomtatás, a kiterjesztett valóság (AR), a drónok, az e-kereskedelem és a fitnesz tech. Emellett pedig a robotika, az önvezető autók, az okos otthon technológiák, a videó játékok, vagy a viselhető eszközök sem maradnak képviselet nélkül.

Magyarok a CES-en

Több hazai cég is bemutatkozik a techvilág nagyágyúi között, a Las Vegas-i forgatagban. A GPS Tuner már évek óta stabil résztvevője a kiállításnak, a korábban kerékpáros navigációs rendszerével jelentős nemzetközi sikereket elérő cég fő terméke immár az elektromos kerékpárokhoz készített komplex fedélzeti számítógép alkalmazás, az EBike Tuner, amely képes arra, hogy folyamatosan adatokat szolgáltasson a bicikli akkumulátoráról és a felhasználó teljesítményéről is a jól bevált navigációs funkciók mellett.

A kerékpáros szoftverfejlesztő mellett, a Magyar Nemzeti Kereskedőház (MNKH), startupok nemzetközi piacra lépését segítő InnoTrade programjának köszönhetően három magyar korai fázisú vállalkozás is bemutatkozhat a CES-en.

Az Apple eszközökhöz komplett kiegészítőt készítő DoBox, már szintén ért el nemzetközi sikert: közösségi finanszírozási kampány keretében nemrégiben 100.000 dollárt (több mint 28 millió forintot) kalapoztak össze a Kickstarter-en. A piacon teljesen egyedi megoldást nyújtó kütyüvel könnyedén köthetők össze a különböző Apple készülékek, más, külső eszközökkel (pl. televízióval, monitorral, zenelejátszóval stb.).

A Sybrillo már szintén egy sikeres nemzetközi pénzgyűjtő kampánnyal a háta mögött utazik Las Vegasba: a csapat ugyancsak a Kickstarter-en kapott közel 150.000 dollárt (több mint 42 millió forintot). A népszerű GoPro akciókamerákhoz fejlesztett távirányítható stabilizátor segítségével bárki professzionális minőségű videó felvételeket készíthet.

A harmadik résztvevő magyar startup, a Chameleon pedig egy olyan átfogó okos otthon platformot fejlesztett ki, mely kompatibilis a legtöbb gyártó különböző smart home eszközeivel, így egy egységes irányító központként szolgál a felhasználóknak. A rendszer képes többek között a fűtés, a hűtés, a világítás, a biztonsági rendszer, a szórakoztatóelektronika, a sötétítés vagy az öntözés vezérlésére is.