Ha kocka vagy, ezt a filmet látnod kell! Ha nem, akkor is

Bevallom őszintén, az előzetes megjelenése előtt nem hallottam sem Dave Eggers, sem az általa írt könyv címét. De ez csak az én szegénységi (kulturális) bizonyítványomat állítja ki.

MEGOSZTÁS

A The Circle 2013-ben jelent meg, és már magyar fordításban is elérhető a nem túl meglepő A Kör címen. Pedig nagyon nem ártana ismerni, főleg, hogy jön a Tom Hanks és Emma Watson nevére felfűzött filmes adaptáció.

A nagyon belső kör

Az előzetes elég sokat elárul a történetből, aminek középpontjában (!) a The Circle nevű modern tech vállalat áll. A Tom Hanks által megformált CEO, illetve maga a vállalat nagyjából azt a képet állítja elő, mintha bármelyik mai, nagyhatalmú technológiai cégről (Facebook, Google, Amazon) lenne szó.

eggers_kor

A sztori röviden: egy frissen diplomázott lány (Mea Holland, azaz Emma Watson) bekerül a The Circle gárdájába, ahol a kezdeti nehézségek után szépen átveszi a cég filozófiáját, ami a beszédes „A titok hazugság”. Aminél csak az az ijesztőbb, hogy “A megosztás törődés”, vagy “A félrevonulás lopás”. Huhh! Itt nem elvárás, hanem egyenesen kötelező az élet minden pillanatát megosztani a nagyvilággal, amihez a cég minden technológiai eszközt és persze nyomást is biztosít.

A lényeg az átláthatóság, az azonnaliság, mindenki közvetít mindent, a szereplők kamerákkal a nyakukban mászkálnak, a történéseket élőben osztják meg és szépen lassan az lesz furcsa, vagy gyanús, aki nem így tesz.

Ha ez egy kicsit ismerős, akkor az nem a véletlen műve. A The Circle azt pedzegeti, hogy hova jutunk, ha a technológia és a közösségi hálózatok abban az ütemben fonódnak össze, ahogy azt most teszik. Érdemes lesz beülni rá, remélem sokan meg is teszik, és legalább posztolnak egyet róla.