MEGOSZTÁS

Van egy meglehetősen nagy csoportja a zeneszerető embereknek, amelynek tagjai megborzongnak, amikor meglátják, hogy valaki a laptopja hangszóróit zenehallgatásra használja. Ők azok, akik arra a kérdésre, hogy „Szerinted milyen hifit vegyek 50 000 forint alatt?”, ördögi kacajjal reagálnak. Majd mikor kiderül, hogy a kérdés nem vicc volt, heveny, arcidegzsába tüneteit mutatják és magukban ősi gall átkokat mormolva odébbállnak.

Ők az úgynevezett „vájtfülűek”, akik számára a kompromisszum nem létezik, ha zenehallgatásról, illetve a hallgatott zene minőségéről van szó. Most pedig úgy tűnik, kiderült, hogy nekik van igazuk.
A What Hi-Fi? szerint ugyanis a nem megfelelő felbontású, tömörített zene (mp3) hallgatása negatívan befolyásolhatja a hangulatunkat, így pedig hosszú távon akár az egészségünkre is káros hatással lehet.

Rosszabb minőség – rosszabb hangulat

Az írás egy nagyon érdekes tanulmányra hivatkozik, melyet az Audio Engineering Society készített. Ennek lényege, hogy az emberi agy a zenehallgatás alatt, egyfajta válaszreakcióként különböző hangulatokat képes szintetizálni. Ezek közt van vidám, romantikus, vicces, békés, de olyan negatív csengésű is megtalálható, mint a misztikus, a félénk, az ijedt, vagy a szomorú.

Ez már önmagában is egy érdekes dolog, ami viszont sokkal izgalmasabbá varázsolja, az az, ahogy a vizsgált zenehallgatók a zene tömörítésére reagáltak.
A csökkenő bitráta hatására ugyanis a pozitív érzések kevésbé törtek elő, míg a negatívok hangsúlyosabban telepedtek az alanyok hangulatára.
Azt pedig már szinte mindenki tudja, hogy a mentális hangulatunk akár fizikai tünetek okozója is lehet.

Mit tehetünk?

Az első tanácsom, hogy ha csak tehetitek, ne hallgassatok nagy mértékben tömörített zenét. Nem azt mondom, hogy kizárólag bakelitlemezt, vagy SACD-t kellene hallgatni mindenkinek, de vannak ugye még különböző, veszteségmentesen tömörített formátumok is (FLAC), illetve még a Spotify-on is beállítható a hallgatott anyagok minősége. Ezt érdemes a „Kiváló”-ra állítani. A telefon hangszóróit pedig el kellene felejteni. Végleg.

Azon mp3 formátumú zenét hallgatni olyan, mint mondjuk a telefon kijelzőjén filmet nézni. Átjön a nagyja, de az élmény sem jó és az még a szemeiteket is komolyan rontja. Emellett a mellékelt, fülbedugható headsetek is megérdemelnek egy cserét. Kevés gyártó mellékel ugyanis megfelelő minőségű füleseket a telefonjaihoz. Nem is beszélve arról, hogy ezek a fül természetes szellőzését gátolva hosszútávon a hallójáratok elzsírosodását is okozhatják. Érdemesebb tehát ezek helyett egy fejhallgatót beújítani. Így télen az még a fületeket is jó melegen tartja