MEGOSZTÁS

Hiába a Pebble kudarca, a bukdácsoló gyártók, a nem annyira meggyőzött vásárlók, a fejlesztők mégsem akarnak leállni.

A fene se érti. Sőt, egyre érdekesebb darabok jönnek elő: ilyen a M O S KI TO (most írom le így utoljára, remélem, megértitek) is, amit a svájci hipszter dizájn kultúrkör talált ki jó dolgában.

A vázon is jól mutat!

A cucc nagyjából ugyanaz, amit a Withings Activité, vagy a Skagen Hagen Connected modellje tud, csak sokkal drágábban. Analóg, mutatókkal ellátott, digitális kijelző nélküli, svájci mechanikás okosóra, ami azonban Bluetooth kapcsolat mellett különböző okosságokkal gazdagítja viselőjének életét.

A Moskito (végre!) esetében annyi csavar van a dologban, hogy egy mozdulattal kitekerhető a keretéből, felrakható a bicaj kormányára, amitől kezdve már sebességmérőként funkcionál. Fogadjunk, erre vártatok egész életetekben?

Ok, hagyjuk az iróniát, inkább nézzük, hogy mit tud az óra száguldozás közben. Méri a sebességet, amihez egyébként két kivitel közül (km/óra, mph/óra) lehet választani. Haladás közben rögzíti az átlagsebességet, a két pont között megtett távolságot, az adatokat pedig képes szinkronizálni a Garmin és a Strava platformjaiba.

Mutatós darab sok pénzért

Ha a csuklón viseli az ember, akkor egy mobilhoz (iOS, Android, mi más) csatlakoztatva átveszi az értesítéseket, de tracking funkciókról, alvásfigyelésről nem nagyon írnak, így ezek valószínűleg nem képezik a csomag részét. Az óra egyébként kifejezetten szép darab, lehet alumínium, vagy rozsdamentes acél házzal, különböző szíjakkal, színekben és üveggel rendelni.

Csak bírja az ember pénztárcája. A Moskito okosórák elég drágák ugyanis: a hozzá rendelt Kickstarter oldalon a legolcsóbb modell 535 svájci frank, azaz több mint 150 ezer forint, a többi meg még ennél is több. A gyűjtés ennek megfelelően elég lassan is halad, így kicsi a valószínűsége, hogy összejön a 150 ezer CHF, ha pedig mégis, akkor az első darabok jövő októberben érkeznek.