MEGOSZTÁS

Ha túl is van dramatizálva, elég sok igazság bújuk meg a Mátrixra hangolt Facebook-felvilágosító videóban.

Van egy Adam Ruins Everything című videó sorozat a College Humor kínálatában, ami mindig egy-egy aktuális témát veséz ki, rántja le róla a leplet, buktat le – a kívánt rész aláhúzandó. A lényeg, hogy látványosan, egy kicsit talán szájbarágósan, de mindenképpen érthetően magyarázza el egy-egy jelenség mozgatórugóit, működési elveit.

Wake Up, Neo!

Az egyik friss epizódban a Mátrix világba helyezve magyarázzák el, hogy mennyire nem ingyenes az internet, miközben mi mind (?) azt hisszük, hogy az bizony ingyenes. A videóban a két nagyhal (Facebook, Google) szerepel kiemeltként, de azért van arra is utalás, hogy az adatainkkal való zsonglőrködés az összes webes vállalkozásra jellemző.

Bele lehetne kötni innen is onnan is az egész magyarázatba, de a sztori valóban így néz ki. Kényelmi szolgáltatásokat, alkalmazásokat, szoftvereket kapunk ingyen, cserébe azonban megnézzük a hirdetéseket, amelyekhez már annyira hozzászoktunk, hogy fel sem tűnik az a pár másodperces online parfüm store reklám minden átkozott YouTube videó elején.

Nincs menekvés, de gondolkodni azért lehet

A videó egyik nagy hibája, hogy semmilyen megoldást nem javasol, ami lehet, hogy azért van, mert nem létezik ilyen. A net nélküli élet ma nagyjából lehetetlen, és adblocker appokkal lehet ugyan védekezni, de ez csak részmegoldás.

Aki a nem annyira jól sikerült magyar felirat nélkül is megnézné a videót, azt itt és most meg is teheti: