MEGOSZTÁS

Újabb pályázat nyílt a Szupergyors Internet Program keretében, amellyel hamarosan Közép-Magyarországon is elkezdődhetnek a szupergyors internethez szükséges fejlesztések – közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) az MTI-vel.

A tájékoztatás szerint az “Újgenerációs NGA és felhordó hálózatok fejlesztése a Közép-Magyarország Régióban” című pályázatra 2017. február 15-ig jelenkezhetnek infokommunikációs vállalkozások – elsősorban elektronikus hírközlési szolgáltatók. Az NFM közölte: az 5,7 milliárd forint vissza nem térítendő hazai támogatást mozgósító pályázat hozzájárul ahhoz, hogy 2018 végéig az egész országot lefedő, legalább másodpercenkénti 30 megabites sávszélességet biztosító hálózati infrastruktúra épüljön ki piaci szereplők bevonásával, a még ellátatlan területeken.

Az már egy másik kérdés, hogy vajon a 30 Mbps nevezhető-e szupergyorsnak manapság, illetve, hogy mennyire érdemes ebbe az irányba ilyen mennyiségű erőforrást tolni, amikor a Közép-Magyarország Régió épp viszonylag jól el van látva ezen a területen. Különösen, ha a mobilszolgáltatólk által az utóbbi időben végzett fejlesztéseket tekintjük.

Vezetékes internetelérés tekintetében viszont valóban vannak még fehér foltok rengeteg helyen. Hogy csak egy példát mondjunk, a főváros szívében, az Andrássy úton is bőven találni épüeteket, ahova semelyik szolgáltató nem köt be tisztességes minőségű vezetékes internet szolgáltatást.

A kormány egyébként a Digitális Jólét Program keretében indította el a Szupergyors Internet Programot (SZIP), amelynek célja, hogy 2018 végére minden magyar családnak, vállalkozásnak lehetősége legyen a szupergyors internethez való hozzáférésre – olvasható a közleményben.