MEGOSZTÁS

Beindult az idei CES, amit az is mutat, hogy a nagy cégek jelentős fejlesztései mellett szépen potyognak a kisebb csapatok ötleteiről szóló hírek is.

Ezek természetüknél fogva általában a vicces-furcsa-mégiskinekkelleneilyesmi hármasból kerülnek ki. A Zhor-Tech újítása pedig pont azért különleges, mert egyik fenti kategóriába sem tartozik bele.

Okos lábalávaló

Az okos jelző indokolatlan használata az elmúlt években kezdett fájdalmassá válni, de ha ez a cipő valóban képes lesz azt nyújtani, amit ígér, akkor mindent visszaszívok. A Zhor-Tech csapata évek óta azon dolgozik, hogy a futócipőjük egy járó (bocs, futó) szenzor állomás legyen, amivel egy sor erő, hatás, körülmény mérhetővé, vezérelhetővé válik.

Jelenleg négy fő területen tud izgalmasat a technológia:

  1. Tracking: ez a legkézenfekvőbb funkció, hiszen ha szenzorokat pakolsz egy talpbetétbe, akkor a lépések számlálása az első, amit megoldasz. Mármint, ha mérnök és termékfejlesztő lennék, ezt tenném. A Zhor-Tech szakemberi sem hülyék, hiszen ők is tudják, hogy a talpban adódik ez a lehetőség, ami mellé jön még a kalóriaszámlálás, és a megtett távolság mérése.
  2. Rezgésmérés és fáradtság érzékelés: a cég azt is el szeretné érni, hogy az érzékelők jelezni tudjanak, ha a talpbetét, vagy a cipő már nem képes jól tartani a sportoló lábát. Ezzel meg tudnák előzni a sérüléseket, és persze a gyártóknak sem jönne rosszul egy olyan rendszer, ami jelez a futónak, ha eljött a cipő lecserélésének ideje.
  3. Fűtés: igen, jól hallottad. A Zhor-Tech azt is meg tudja oldani, hogy a talpbetét hidegben temperálja a futó lábát. Egy termosztát figyel a megfelelő hőmérsékletre, ami maximum 45 Celsius fok lehet, és a fejlesztők esküdöznek, hogy a Bluetooth útján vezérelt rendszer baromi biztonságos és véletlenül sem főzi meg az ember lábát.
  4. Nyomásérzékelés: és ha már vannak szenzorok, azok miért is ne figyelhetnék, hogy az ember talpa hol, hogyan viselkedik futás közben. Ezzel pontosan nyomon követhető, hogy rendben gördül-e a talp, vagy szükség van-e bármilyen korrekcióra, aminek hosszú távon ismét prevenciós hatásai vannak.

Ezek mind a talpbetétre vonatkoznak, amit a Zhor-Tech nem (csak) egy saját futócipő képében akar kamatoztatni, hanem a sportszergyártók figyelmét is szeretnék felhívni vele. Ehhez van még egy elég nyomós érvük: nekik is létezik egy automatikus cipőbefűző megoldásuk (mint a Nike-nak), amivel kompletté is válhat a jövő cipője.