MEGOSZTÁS

Folytassuk a CES 2017-es történéseket egy újabb okos rendszerrel, mielőtt még tényleg megcsömörlünk tőle (disclaimer: úgysem fogunk). A smart home kifejezés legalább olyan erős buzzword, mint a VR/AR páros, és a terület már eddig is hozott jó pár hasznos megfejtést, de a Nightingale egy ősi problémára ad(hat) megoldást.

A három éve csiszolgatott technológia azt ígéri, hogy kioltja a hálószobában létrejövő, illetve kívülről beszűrődő zajokat. Ezt az eljárást a zajszűrős fejhallgatók világából már ismerhetjük, ahol kis hangszórók gondoskodnak a külső hanghatások kioltásáról.

Mindent elnyelő hanghullámok

A Nightingale ugyanezen az elven működik, de sokkal hatékonyabb, hiszen itt nem a zenehallgató egyébként is fejhallgatóval borított fülét, hanem egy teljes szoba légterét kell csendesítenie. Ehhez két, a konnektorokba illeszthető egységet használ, amiben hangszórók gondoskodnak a megfelelő hangképek kibocsátásáról.

Ezek az úgynevezett „hangtakarók” különböző hullámhosszon igyekeznek kioltani a zavaró zajokat, aminek a végeredménye az, hogy az ember teljes nyugalomban pihenhet. A WiFi, és Bluetooth képes egységeket mobilról (iOS, Android) lehet vezérelni (elalvás és ébredés tipikus időpontjai), beállítani a szoba paramétereit (bútorok, alapterület), illetve megadni a speciális zavaró körülményeket (horkolás, fülzúgás).

Együttműködő típus

A Nightingale a megadott paraméterekre szabja a szoba hangtakaróját, így elméletileg az sem lehet probléma, ha a hálótárs egész éjszaka belehorkol a fülünkbe. A modulok emellett többféle éjszakai fényt is kibocsátanak, és mivel a hanghullámokat a plafon felé bocsátják ki, az sem gond, ha egy-egy bútor mögé kerülnek.

A rendszer okossága ezen felül abban mutatkozik meg, hogy együttműködik a legismertebb smart home gyártókkal és termékekkel (Hue, Nest, Google Home), plusz az IFTT alapú programnyelvet is ismeri, ami lehetővé teszi az Amazon Echo-val való összehangolást is.

A Nightingale a CES premier előtt már lezavart egy sikeres Kickstarter kampányt, így a termék előrendelhető állapotban van (249 dollárba kerül egy pár). Sajnos egyelőre csak az amerikai aljzattal szerelt verzió létezik, de remélhetőleg hamarosan jönnek azok a modellek is, amelyeket az itthoni konnektorba is be lehet dugni. Addig meg horkolás ellen marad a füldugó.