MEGOSZTÁS

A Fukoku Mutual Life Insurence japán biztosítótársaság elbocsátja 34 munkatársát, mert állásaikat egy mesterséges intelligencia (AI) rendszerrel tölti fel. Az IBM cég Watson Explorer AI rendszere a biztosítottaknak járó kifizetéseket fogja kiszámolni.

A számok a mesterséges intelligencia mellett szólnak

A japán cég számításai szerint a ennek a döntésnek köszönhetően 30 százalékkal fog nőni termelékenységük, és a befektetés a rendszerbe kevesebb mint két év alatt meg fog térülni.
A január elejétől “munkába álló” AI-rendszer 200 millió jenbe (504 millió forint) került, és segítségével már egy év után 140 millió jent takaríthat meg a társaság. A rendszer fenntartása évente 15 millió jenbe kerül.

A 34 munkatársától március végéig fog megválni a cég

“Az IBM Watson Explorer rendszere olyan kognitív technológiával bír, amely az emberhez hasonlóan képes gondolkodni, lehetővé teszi az összes adat – köztük szövegek, képek, audio- és videofelvételek – elemzését és értelmezését. A technológia képes lesz elolvasni több tízezer orvosi jelentést és kórházi tartózkodások időtartamának tényezőit ahhoz, hogy a biztosítottaknak járó kifizetések kiszámítsa” – olvasható a Mainicsi Simbun japán napilapban.

Egyre nő a robotmunkások száma

Annak ellenére, hogy a mesterséges intelligencia használatával jelentősen csökkeni fog a kifizetések kiszámításának ideje, a cég azért nem bízik meg teljesen a rendszerben. A biztosítottak ugyanis csak akkor fogják megkapni az összegeket, ha a társaság munkatársai jóváhagyják őket. A jelenlegi pénzügyi évben eddig 132 ezer kifizetést jegyzett a cég.
Japán a mesterséges intelligencia használatának fő kísérleti terepévé válhat csökkenő és idősödő lakossága és a robottechnológia bátor alkalmazása miatt. A Nomura kutatóintézet egy 2015-ös jelentése szerint a szigetországban az állások mintegy felét robotok fogják betölteni 2035-re.

Az egyik első “MI”: HAL 9000 a 2001 űrodüsszeia számítógépe volt.

A mesterséges intelligencia szerepet játszhat az ázsiai ország politikájában is, mivel a jövő hónaptól a gazdasági, kereskedelmi és ipari minisztériumban is bevezetnek próbaképpen egy AI-rendszert, amely segíteni fogja a közalkalmazottakat abban, hogy válaszokat vázoljanak fel a minisztereknek kormány- és parlamenti üléseken. Azt remélik a rendszer alkalmazásától, hogy csökkenteni fogja a hosszú időszakokat a miniszterek írásbeli válaszainak előkészítésére. Ha sikeres lesz a kísérlet, akkor más kormányhivatalokban is bevezetik a Jiji hírügynökség szerint.